Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Elena Hărătău > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Elena Hărătău (Grupul parlamentar al PNL)
Legea offshore servește interesului național

Am votat astăzi cu toată convingerea pentru adoptarea Pl-x nr. 262/2022, adică Legea offshore.

Cred cu tărie că, în lumea de astăzi, interesele naționale trebuie să primeze în adoptarea cadrului legislativ. Iar Legea offshore, adoptată astăzi, este un exemplu în acest sens. Dar izolaționismul ceaușist nu este o opțiune viabilă.
Proiectul Legii offshore a fost depus în Parlament de PNL, prin semnătura premierului Nicolae Ciucă și a ministrului Energiei, Virgil Popescu. După promulgarea legii, România va deveni independentă din punct de vedere energetic, va produce mai mult decât va consuma și va deveni un furnizor de securitate energetică regională.
Legea deblochează investițiile din Marea Neagră și asigură mediului de afaceri din domeniu stabilitate și predictibilitate legislativă. Investitorii aveau nevoie de un cadru fiscal mai prietenos.
Legea offshore stabilește un regim fiscal competitiv, veniturile fiind împărțite în proporție de 60% - statul român și 40% - investitorul. Același cadru fiscal va fi și pentru investițiile onshore de adâncime. Este vorba aici în special de cel mai mare zăcământ onshore descoperit în ultimele trei decenii pe teritoriul României, la Caragele (jud. Buzău), unde exploatarea va începe în 2024.
Prin întârzierea adoptării acestui proiect, în anii care au trecut, nu s-a întâmplat altceva decât ca dependența României față de gazul rusesc să persiste, din 2018 până în prezent.
Adoptarea Legii offshore va însemna, cu siguranță, că de acum înainte gazul românesc va înlocui gazul rusesc în casele noastre.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 8 august 2022, 16:33
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro