Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Elena Hărătău > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Elena Hărătău (Grupul parlamentar al PNL)
Vești bune: băcăuanii vor beneficia de mijloace electrice de transport public rutier și feroviar

Veștile pozitive circulă mai greu în ziua de astăzi. Unii spun că lucrurile bune se văd, deci nu trebuie promovate. Cu toate acestea, voi vorbi astăzi despre lucruri bune care se întâmplă în circumscripția mea electorală, județul Bacău.

Vestea bună este că, nu peste mult timp, băcăuanii vor beneficia de mijloace electrice de transport public. Mă refer la autobuze și microbuze electrice, la trenuri electrice pentru navetiști, dar și pentru cei care circulă pe distanțe mai lungi în țară.
În ceea ce privește transportul rutier, comunele Hemeiuș, Măgura, Luizi Călugăra, Letea Veche, Nicolae Bălcescu și Mărgineni s-au asociat cu municipiul reședință de județ pentru a achiziționa și operaționaliza, în cadrul serviciului metropolitan de transport, 24 de autobuze electrice, 5 microbuze electrice, 10 stații de încărcare rapidă pe traseele autobuzelor și 29 de stații de încărcare lentă la autobază. De asemenea, vor fi instalate 57 de stații de încărcare pentru vehicule electrice: 45 aferente municipiului Bacău și 12 pentru comunele partenere. Trebuie subliniat că acest proiect este finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
În ceea ce privește transportul feroviar, Guvernul a emis anul trecut Hotărârea nr. 1.226 pentru aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente achiziției de rame electrice noi în cadrul proiectului de investiții "Achiziție material rulant nou, rame electrice regionale RE-R și rame electrice interregionale RE-IR".
Astfel, navetiștii din Bacău vor putea circula cu trenuri electrice pe traseul Bacău – Pașcani. Acesta are o lungime de 84 de kilometri și include, în județul Bacău, stațiile Itești, Șerbești și Galbeni. Transportul se va efectua cu rame electrice de scurt parcurs (RE-R), configurate pentru viteza maximă de 160 km/h cu o capacitate de transport formată din minim 200 locuri pe scaune fixe, minim două locuri pentru persoane cu dizabilități și 200 locuri în picioare (la 4 persoane/mp), 8 locuri pentru transportul bicicletelor.
Aceeași Hotărâre din 2021 a Guvernului României prevede și achiziția a încă 20 trenuri electrice de lung parcurs, interregionale (RE-IR). Bacăul va fi inclus în șase rute feroviare de transport interregional: Brașov – Sfântu Gheorghe – Miercurea Ciuc – Bacău – Iași; Brașov – Sfântu Gheorghe – Miercurea Ciuc – Bacău – Suceava; Galați – Mărășești (Focșani) – Bacău – Iași; Galați – Mărășești (Focșani) – Bacău – Suceava; Iași – Bacău – Mărășești (Focșani) – Barboși (Galați) – Brăila – Constanța – Mangalia; Suceava – Bacău – Mărășești (Focșani) – Barboși (Galați) – Brăila – Constanța – Mangalia.
Noile trenuri trebuie să circule cu o viteză maximă de 200 km/h, să aibă o capacitate minimă de 160 locuri pe scaune (clasa I și clasa a II-a) și să asigure confortul pentru deplasări de lung parcurs (între 7 – 10 ore/direcție).
Este de la sine înțeles că toate aceste mijloace electrice de transport public vor contribui semnificativ la reducerea poluării în zonă și vor asigura un confort sporit călătorilor.
Eu consider că lucrurile bune nu trebuie trecute sub tăcere, ci trebuie aduse la cunoștința celor care vor beneficia de ele.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 8 august 2022, 17:15
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro