Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Iulian Iancu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la președintele Comisiei pentru industrii și servicii, domnul deputat Iulian Iancu (Grup PSD)
Președintele Comisiei pentru industrii și servicii a fost sesizat cu adresa nr. 1715/16.01.2018, din partea S.N. GAZE NATURALE ROMGAZ S.A., înregistrată la comisie sub nr. 4c-3/9/2018 din 18 ianuarie 2018, prin care se solicită organizarea unei întâlniri cu toate părțile implicate, în vederea clarificării unor situații apărute pe piața gazelor naturale începând cu luna decembrie 2017.


Dată fiind importanța celor expuse de Romgaz, ca și necesitatea luării unor decizii urgente cu privire la acestea, în ziua de luni, 22 ianuarie 2018, Președintele Comisiei pentru industrii și servicii, domnul deputat Iulian Iancu, a organizat o întâlnire cu părțile implicate, respectiv: Ministerul Energiei, Romgaz, Transgaz, OMV Petrom și ANRE.

În cadrul întâlnirii fiecare din părțile participante a prezentat punctul de vedere cu privire la problematica ridicată de Romgaz. Din discuții au reieșit următoarele probleme:
 • Metodologia de tratare a dezechilibrelor care apar în SNT trebuie modificată la nivelul reglementărilor ANRE și în special prin modificarea prevederilor la Codul Rețelei, inclusiv revizuirea procedurilor de echilibrare comercială și de penalizare a operatorilor care produc dezechilibre, astfel încât aceste situații să fie descurajante și să nu mai poată fi speculate de către aceștia;
 • Revizuirea de către OTS a procedurilor interne prin care se realizează echilibrările fizice, respectiv corecțiile, modalitățile de corecție și procedurile de declanșare a acestora. Este importantă o analiză internă privind cauzele neaplicării mecanismelor deja existente sau aplicarea defectuoasă a acestora;
 • Reglementarea statutului depozitarului de gaze naturale în raport cu Transgaz ca și OTS, producătorii de gaze naturale și UR.
 • Realizarea metodologiei de alocare de la depozitarul de gaze naturale;
  Având în vedere urgența stării de fapt, participanții s-au angajat să:
 • studieze și să facă observații până în 30 ianuarie 2018 la propunerile de modificare a Codului Rețelei aflate în dezbatere publică la ANRE;
 • înainteze propuneri de modificare a legislației secundare și/sau primare pentru a se evita în viitor reapariția problemelor ridicate.
  Pentru a definitiva deciziile care trebuiesc luate, participanții au hotărât să se întâlnească marți 30 ianuarie 2018, ora 14:00, în cadrul Comisiei pentru industrii și servicii. La întâlnire vor fi invitați și cei mai importanți utilizatori de rețea.
 • Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 24 mai 2022, 19:22
  Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
  E-mail: webmaster@cdep.ro