Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Cornel-Mircea Sămărtinean > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Cornel Mircea Sămărtinean (Grup PMP)
Timisul din nou fără mari investiții = lipsesc banii
Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2017 pentru județul Timiș

Legea bugetului de stat pe anul 2017 va reprezenta cel mai important subiect de dezbatere în Parlamentul României in aceasta saptamana. Tocmai de aceea deputații și senatorii aleși care reprezintă județul Timiș au obligația să susțină proiectele județului în Parlamentul României pentru a putea primi astfel finanțare de la bugetul de stat cu atât mai mult cu cât agenda publică a priorităților administrației publice locale a județului Timiș, lipsește cu desăvârșire.

Din păcate și în anul 2017, județul Timiș este cvasi-absent din lista de investiții finanțate de această dată de guvernul condus de timișeanul Sorin Grindeanu,astfel ca :
- nu exista alocat nici un leu pentru finanțarea și execuția lucrărilor de finalizare a Centurii Sud a municipiului Timișoara-varianta de ocolire
- nici un leu pentru finanțarea lucrărilor de reabilitare a Gării de Nord din Timișoara în condițiile în care Ministerul Transporturilor are alocat unul dintre cele mai mari bugete pe anul 2017, și anume 13,76 miliarde lei, în creștere cu 60,3% față de nivelul preliminat pentru 2016.
Cât despre demararea lucrărilor construcției Institutului Regional de Oncologie, aflat într-un stadiu avansat de degradare, Ministerul Sănătății are prevăzut în proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2017 construcția a 8 spitale regionale, fără a se specifica care sunt acestea, bugetul alocat Ministerului Sănătății fiind de 7,74 miliarde lei, cu 6% mai mult față de anul 2016.
Conform Anexei 6 din acest proiect, referitoare la sumele defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale în 2017, județul Timiș, care are cea mai mare rețea de drumuri județene din țară, va primi doar 9,48 milioane de lei. Ca o comparație, Teleormanul are alocată o sumă de 10,12 milioane de lei, Suceava – 11,05 milioane, Vaslui – 11,34 milioane și Vâlcea – 10,03 milioane.
În ceea ce privește Anexa 7 - referitoare la sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe 2017, județul Timișul va primi, conform acestui proiect de buget suma de 57,86 milioane de lei. Cât primesc alte județe? Bacău are alocată suma de 104,2 milioane de lei, Galați – 71,87 milioane, Neamț – 92,48 milioane, Suceava – 122,25 milioane sau Vaslui – 90,39 milioane.
Având în vedere situația prezentată mai sus, precum si cifrele alocate județului nostru, constat că acest guvern nu înțelege sau nu vrea să înțeleagă faptul că Timișoara, capitală culturală europeană și județul Timiș, sunt mai importante pentru accesul spre Europa, spre Uniunea Europeană decât Alexandria și județul Teleorman.
Și în acest mandat, toată activitatea mea de deputat va fi concentrată către problemele și nevoile cu care se confruntă cetățenii municipiului Timișoara care m-au mandatat ca parlamentar de Timiș și pe care cu onoare îi reprezint în Parlamentul României. În acest sens voi depune și voi prezenta în comisiile de specialitate și în plenul reunit al Parlamentului și în acest an amendamentele care constituie prioritățile județului Timiș, și anume: demararea procedurilor de finanțare a șoselei de centură, varianta de ocolire sud a municipiului Timișoara, finanțarea lucrărilor de reabilitare a Gării de Nord, finanțarea lucrărilor de construcție a Spitalului Regional, finanțarea lucrărilor de construcție a unui bazin de înot olimpic,finanțarea lucrărilor de constructie a unei săli polivalente, reabilitarea termică a clădirilor din municipiul Timișoara, construcția unui nou penitenciar în afara municipiului Timișoara.
Consider că prioritar este interesul cetățeanului și de aceea voi apăra acest interes folosindu-mă de toate pârghiile legislative pe care mandatul de deputat mi le conferă.
Deoarece Timișoara contribuie, după București, cu cei mai mulți bani la bugetul statului român am să continui să mă lupt în Parlamentul României pentru ca banii Timișoarei și ai județului să rămână în Timiș. Timișul trebuie să primească ceea ce merită, pentru că Timișul merită soluții și finanțare la înățimea potențialului lui.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 26 mai 2022, 1:33
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro