Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Cornel-Mircea Sămărtinean > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Cornel Mircea Sămărtinean (Grup PMP)
Cinste eroilor Timișoarei - oraș martir al Revoluției române din 1989

Astăzi se împlinesc 28 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, revoluție care a început la Timișoara, în seara zilei de 15 decembrie 1989, în jurul Bisericii Reformate din Piața Sfânta Maria. La început, în fața lăcașului de cult s-au strâns 100 de oameni, dar a doua zi, pe 16 decembrie, Piața Sfânta Maria a fost complet blocată de mulțime. Tramvaiele au fost oprite și s-a strigat, pentru prima dată, ”Libertate” și ”Jos, Ceaușescu”, mesaje care au scos, în zilele următoare, zeci de mii de oameni în stradă, în toate orașele din țară.

România a fost singura țară din estul Europei care a trecut la democrație printr-o revoluție violentă și în care conducătorii comuniști au fost executați. Înainte de revoluția română, toate celelalte state est-europene trecuseră într-un mod pașnic la democrație. Acum 28 de ani, România se scutura din adormire, neputință și întuneric, ieșea în stradă și își striga dreptul la o viață descătușată de comunism.
Spiritul neînfricat al Timișoarei a fost și va rămane o legendă vie în istoria poporului român, care a început atunci să-și croiască drumul spre lumină. Evenimentele din 15 decembrie 1989 de la Timișoara au fost cele care au declanșat căderea dictaturii comuniste în România. La Timișoara, în 16 decembrie 1989, a fost ziua în care a izbucnit revolta prin care aveam să câștigăm cel mai de preț lucru pentru o nație: Libertatea!
Timișoara era în acele zile un teatru de război. Dintr-un oraș al florilor, Timișoara devenise un oraș al groazei. Militarii ordonau oamenilor să circule fără oprire și erau împiedicați să stea în grupuri. Exemplul Timișoarei a fost urmat și de alte orase din țară, precum Arad, Sibiu, Târgu Mureș, Alba Iulia, Reșița, Brașov, Făgăraș, Cluj-Napoca și Caransebeș.
Evenimentele acelor zile din Timișoara au fost descrise și în jurnalele de știri ale unor radiouri precum Radio Europa Liberă și Vocea Americii, ascultate clandestin de către români. Impactul pe care revoluția din România l-a avut pe plan internațional a fost unul schimbător. Puterile occidentale lăudau la început dorința de luptă a poporului român pentru democrație, dar, pe măsură ce evenimentele deveneau tot mai sângeroase, liderii lumii începeau să își pună semne de întrebare cu privire la rolul pe care îl jucaseră noii deținători ai puterii în orchestra evenimentelor sângeroase petrecute după căderea lui Ceaușescu.
Martor tăcut al evenimentelor de la Timișoara rămân treptele Catedralei din Timișoara, edificiu cu mare încărcătură istorică. Pentru timișorenii care atunci s-au jertfit pentru ca noi astăzi să trăim în libertate, aceste trepte chiar au fost niște trepte spre cer.
Astăzi, la 28 de ani de când eroii Timișoarei au urcat aceste trepte spre cer, încă nu se cunosc vinovații. Sau se cunosc, dar nu se spun. Câți ani vor mai trece până vom afla adevărul?
În anul 2006, președintele Traian Băsescu a declarat în plenul reunit al Parlamentului României, plen consacrat prezentării Raportului Tismăneanu de condamnare a regimului comunist, citez: "Ca șef al statului român, condamn explicit și categoric sistemul comunist din România, de la înființarea sa pe bază de dictat, în anii 1944-1947, și până la prăbușire în decembrie 1989. Luând act de cele prezentate în raport afirm cu responsabilitate faptul că regimul comunist din România a fost ilegitim și criminal. Nu vreau să devin președintele care a condamnat comunismul. Vreau numai să fiu șeful unui stat care consideră că această condamnarea ține de normalitate, că, fără această condamnare, vom înainta greu, vom înainta continuând să cărăm în spate cadavrul propriului nostru trecut. Lecția trecutului ne dovedește că orice regim care-și umilește cetățenii nu poate dura și nu merită să existe. Sunt sigur că vom lăsa în urmă starea de neîncredere și pesimismul social în care ne-au cufundat anii de tranziție dacă vom face împreună un adevărat examen de conștiință națională. Tot ceea ce vreau este să clădim viitorul democrației în România și identitatea națională pe un teren curat".
Ca timișorean și participant direct la acele evenimente, consider că avem datoria și obligația față de eroii Revoluției din decembrie 1989 să le cinstim memoria și să pedepsim vinovații, să le respectăm principiile și să le îndeplinim idealurile pentru care au luptat și s-au jertfit.
Cinste eroilor Timișoarei - oraș martir al Revoluției române din 1989, primul oraș liber de comunism ! Nu vă vom uita niciodată! Dumnezeu să-i odihnească în pace! Dumnezeu să ocrotească România!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 23 mai 2022, 22:59
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro