Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Daniel Vasile > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la vicepreședintele Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale, domnul deputat Daniel Vasile (Grupul parlamentar al minorităților naționale)

Marți, 20 februarie 2018, s-au implinit 162 de ani de la dezrobirea romilor în Principatele Române.

Cu această ocazie, Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale, în colaborare cu Asociația Partida Romilor ”Pro-Europa”, Federația Democrată a Romilor din România, Centrul Național de Cultură a Romilor ”Romano Kher” și Agenția Națională pentru Romi a organizat evenimentul intitulat ”Dezrobirea juridică și socio-economică a romilor la 100 de ani de la Marea Unire”, care a avut loc în data de 20 februarie 2018, la Sala Nicolae Bălcescu a Palatului Parlamentului.
La eveniment au participat membrii Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale, deputați, reprezentanți ai grupurilor parlamentare dintre care, dl. deputat Varujan Vosganian, dna. deputat Mirela Furtună, dl. deputat Zisopol Dragoș, dna. deputat Adriana Săftoiu, dl. deputat Eugen Tomac, președinți ai comisiilor permanente din Camera Deputaților, cum ar fi, doamna deputat Camelia Gavrilă, președintele Comisiei de învățământ, tineret și sport, dna. deputat Iurișniți Cristina-Ionela, președintele Comisiei pentru egalitate pentru femei și bărbați, dl. deputat Solomon Adrian, președintele Comisiei pentru muncă și protecție socială. Au participat de asemenea domnul consilier prezidențial Sergiu Nistor din partea Administrației Prezidențiale, reprezentanți ai Guvernului României, ai ambasadelor și ai organizațiilor neguvernamentale ce au ca domeniu de activitate respectarea drepturilor omului.
Doamna Viorica Dăncilă, prim-ministrul României, a transmis un mesaj pentru minoritatea romilor din România prin intermediul doamnei consilier de stat, DanaVarga.
Domnul deputat al minorității romilor din România, Daniel Vasile, vicepreședintele Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale, a menționat în discursul său următoarele:
”În perioada robiei, dezvoltarea economică și socială, în fostele Principate Române, s-a realizat și cu ajutorul nemijlocit al muncii neremunerate a sclavilor romi, în acest sens subliniem caracterul profund economic al sclaviei.
Potrivit datelor istorice, nu pare să existe nici o diferență între deținătorii de plantații din America, stăpâni peste sclavi de culoare, și boierii români, cu sclavii lor romi. Și unii, și ceilalți își tratau la fel de rău “proprietățile”.
Sclavii romi erau proprietatea stăpânului, care putea să dispună de ei după bunul plac: putea să-i vândă, să-i pedepsească fără judecată, putea să-i dăruiască sau să-i lase moștenire.
Deși au trecut 162 de ani de la Dezrobire romilor, nici până astăzi, statul român, ori Biserica Ortodoxă Română nu și-au asumat public acest episod al istoriei naționale. Acest lucru îl demonstrează faptul că în manualele de istorie a României, în prezent, nu conțin informații despre sclavia romilor, iar contribuția romilor la dezvoltarea societății este necunoscută sau minimalizată.
Avem nevoie de astfel de gesturi, ca sa ne împăcăm cu trecutul, cu istoria, cu momentele nefaste ale poporului din care cu toții facem parte, pentru a construi împreună pentru viitor .
Îmi exprim îngrijorarea pentru faptul că excluderea socială a romilor, discriminarea atârnă încă mai greu decât orice inițiativa de integrare a romilor implementată în decursul celor 162 de ani de la dezrobire.
Constat că marginalizarea și excluderea socială a romilor, timp de 162 de ani, au creat un important decalaj socio-economic între populația majoritară și minoritatea romilor, generând o așa numită “cultură a sărăciei”.
Trebuie să subliniez pentru toți actorii scenei sociale și politice că problemele romilor din România nu sunt numai ale romilor, ci ale noastre – ale politicienilor și ale tuturor românilor.
Ideea ca nu se poate face nimic, că avem de a face cu o problemă adânc înrădăcinată, de mentalitate, de neschimbat, este o idee falsă, avem nevoie de o clasă politică responsabilă, de cetățeni responsabili care să transpună în practică măsuri destinate coeziunii sociale.”
De altfel, Mihail Kogălniceanu, fost prim-ministru al României, în discursul său, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la fondarea Academiei Române, a vorbit despre dezrobirea romilor și anume: ” voi desfasura trei date mari din istoria contemporana a renasterii Romaniei: emanciparea taranilor; proclamarea egalitatii politice si civile pentru toti fiii Romaniei; dezrobirea romilor.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 27 ianuarie 2022, 23:29
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro