Plen
Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului din 19 februarie 1998
Sumarul ședinței
Stenograma completă

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 1998 > 19-02-1998 Versiunea pentru printare

Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului din 19 februarie 1998

5. Adoptarea textelor în divergență la proiectul Legii minelor.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

................................................

Continuăm cu textul rămas în divergență între cele două Camere la proiectul Legii minelor. Este vorba de același lucru, este caracterul legii. La Camera Deputaților a fost adoptată ca lege ordinară și la Senat ca lege organică.

S-a înscris domnul senator Bădulescu. Vă rog.

Domnul Doru Laurian Bădulescu:

Domnilor președinți,

Doamnelor și domnilor parlamentari,

Cu privire la proiectul Legii minelor doresc să precizez de la bun început că Grupurile parlamentare ale PDSR vor acorda un vot favorabil pentru aprobarea ca lege organică. Argumentele pentru care apreciem că Legea minelor trebuie să fie lege organică, potrivit prevederilor art.72 din Constituție, se bazează în principal pe prevederile Constituției, care la art.134 și 135 tratează în mod distinct, special: bogățiile subsolului, explorarea, exploatarea și concesionarea acestora.

Totodată, menționez că o lege înrudită, Legea petrolului, a fost aprobată ca lege organică, ceea ce ni se pare normal, având în vedere importanța economică și strategică a acestor domenii.

Domnilor președinți,

Două idei vă rog să-mi mai permiteți.

Proiectul Legii minelor constituie, într-o proporție covârșitoare, un proiect de lege aproape similar cu cel elaborat încă din 1996 de Guvernul PDSR. Menționez că acel proiect al Legii minelor fusese elaborat ținând seama de necesitățile economiei românești, pe baza adaptării bunelor principii și practici internaționale. Proiectul Legii minelor era considerat la acea dată un cadru legislativ modern, atractiv, atât pentru investitorii autohtoni, cât și pentru investitorii străini, în acest domeniu sensibil al drepturilor asupra bogățiilor subsolului, și țin să subliniez că s-a bucurat de suportul Băncii Mondiale.

O întrebare totuși persistă. De ce a trebuit să se piardă peste un an de zile?, întârziere care se putea evita dacă proiectul Legii minelor, elaborat de guvernarea PDSR, ar fi fost privit cu profesionalism și competență și nu ar fi fost tratat ca un document venit din partea adversarilor politici. Oare adoptarea Legii minelor în timp util nu ar fi creat cadrul juridic necesar tratării corespunzătoare a sectorului minier și evitării problemelor cu care se confruntă acest domeniu, pe cât de important, pe atât de sensibil, în prezent? Cu siguranță că multe din neplăcerile ivite în sectorul minier ar fi putut fi evitate dacă proiectul Legii minelor inițiat în '96 ar fi fost analizat corespunzător.

În ceea ce ne privește, dorim să punctăm și cu acest prilej faptul că PDSR face cu adevărat opoziție constructivă, și proiectul Legii minelor, care astăzi ne este supus aprobării finale, este un document elocvent în acest sens.

Domnilor președinți,

Doamnelor și domnilor parlamentari,

Folosind ca probă vie proiectul Legii minelor, țin să profit de acest prilej pentru a sublinia că atunci când Parlamentul este lăsat să-și exercite prerogativele, este capabil să facă legi bune, utile, apreciate și, sunt convins, viabile.

Proiectul Legii minelor este unul din rarele proiecte de lege de sine stătătoare, care au fost înscrise pe agenda de lucru a Senatului timp de un an de zile, programul nostru fiind ocupat cu precădere cu ordonanțe de urgență ale guvernului, care au condus practic la scoaterea din circuit a legislativului, eludarea Parlamentului, instituție democratică fundamentală în orice stat de drept în care democrația este instaurată și respectată, în orice stat care se respectă și dorește să fie respectat. Acest aspect ne preocupă pe noi în cel mai înalt grad și trebuie să vă preocupe și pe dumneavoastră, reprezentanții puterii, în aceeași măsură, deoarece continuând să fim, într-un fel, complici prin atitutudinea de noncombat la efuziunile pseudolegislative ale executivului, credibilitatea Parlamentului se ruinează constant, după cum indică sondajele de opinie. Cum altfel ne poate percepe electoratul, dacă la 1 septembrie 1997 am aprobat proiectul de Lege privind Ordonanța de urgență a Guvernului nr.22/19 august 1997 referitoare la concedierile din sectorul minier, urmare a aplicării programelor de restructurare, privatizare și lichidare și peste numai o lună, la 10 octombrie 1997, aprobăm practic sistarea aplicării acesteia, prin proiectul de Lege privind Ordonanța de urgență nr.60/1997?

Doamnelor și domnilor parlamentari,

Vă invit, cu tot respectul, să ne reluăm cu fermitate rolul de făcători de legi în această țară, pentru că am probat că avem capacitatea să facem legi bune, clare și utile și să veghem ca executivul să le pună în aplicare.

În final, vă rog să-mi permiteți, doamnelor și domnilor parlamentari, să reiau afirmația cu care am început și anume că Grupurile parlamentare ale PDSR sunt pregătite să acorde un vot favorabil proiectului Legii minelor ca lege organică. Mulțumesc.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Aici aveam o problemă tehnică. Vroiam să știm dacă sunteți de acord cu textul Senatului sau cu textul Camerei? Deci, noi discutam aici despre textul Senatului sau al Camerei, lege organică sau ordinară.

Domnul Doru Laurian Bădulescu:

Ca lege organică, am menționat. Cu aceasta am început și cu aceasta am și încheiat. Ca lege organică.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Sunteți, vă rog, amabili, cine mai dorește să ia cuvântul? Domnul deputat Pițigoi. Urmează domnul senator Bleahu.

Domnul Barbu Pițigoi:

Așa cum bine știți, Legea minelor a fost studiată în cele două Camere ale Parlamentului. A fost o lege care inițial a fost elaborată în vechea legislatură, dar care a fost reintrodusă prin inițiativă personală și aprobată în Guvernul României, căpătând o nouă formă, substanțial îmbunătățită, care este în concordanță cu prevederile reformei, de care nu s-a ținut cont în vechea variantă, și care, așa cum a spus și colegul care a vorbim mai înainte, este în concordanță cu prevederile FMI-ului și ale Băncii Mondiale.

În ceea ce privește caracterul acestei legi, dacă ea este sau nu organică, există această diferență între Cameră și Senat, Camera considerând că acel caracter care definește legea organică, caracterul de proprietate, el este definit prin Constituție și nu face obiectul acestei legi. Deci, prin Constituție, bogățiile subsolului aparțin statului. Caracterul de proprietate, definit de această lege sau în contextul acestei legi, nu aparține legii, caracterul asupra formei de proprietate e definit prin Constituție.

Acesta a fost motivul pentru care, în cadrul dezbaterilor la Camera Deputaților, s-a considerat că legea are un caracter ordinar. Restul celor spuse mai înainte aici, legat de elemente conexe în privința altor ordonanțe legate de acest subiect, dar care nu fac obiectul legii, reprezintă propagandă electorală și n-are nici o contingență cu ceea ce se discută la această lege. Vă mulțumesc.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Domnul senator Marcian Bleahu.

Domnul Marcian Bleahu:

Domnilor președinți,

Doamnelor și domnilor parlamentari,

Declarația politică făcută de domnul senator Bădulescu a acoperit nițel fondul chestiunii, deși dânsul a punctat foarte bine și nu vin decât să întăresc ceea ce a spus dânsul în final.

Această lege trebuie să fie o lege organică în primul rând prin similitudine cu Legea petrolului, care a fost votată încă din 1995, care privește exact același cerc de probleme și care este o lege organică.

De asemenea, această atingere pe care legea poate s-o aducă proprietății se încadrează totuși în art.72 alin.3 lit.k fapt pentru care, mai cu seamă în ce privește exproprierile, trebuie considerată o lege organică.

Din această cauză, Senatul a încadrat-o ca atare și vă rog s-o votați ca lege organică.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Domnul senator Aichimoae.

Domnul Ionel Aichimoaie:

Eu vreau să mai aduc încă un argument în plus. La ședința Comisiei de mediere au fost prezenți șapte senatori și șapte deputați care, în fața argumentelor aduse de senatori, deputații au votat în unanimitate raportul Comisiei de mediere, ca Legea minelor să fie lege organică.

Sigur că dau, eu, pentru a nu lungi prea mult discuția... argumentele aduse și de domnul Bleahu și de domnul coleg Bădulescu sunt, cred, suficiente pentru a demonstra că Legea minelor aduce atingere dreptului de proprietate și, ca atare, ea trebuie neapărat, conform art.72 alin.3 din Constituție, trebuie să fie încadrată ca lege organică. Și prin similitudine cu Legea petrolului, care a fost Legea nr.134, care a fost aprobată ca lege organică, acestea, de fapt, constituie două argumente destul de solide, zicem noi, care îndreptățesc votul pentru o lege organică.

Vreau să vă reiterez aici și faptul că votul Camerei Deputaților a fost îndestulător, la timpul respectiv, pentru o lege organică. Deci nu suntem puși în fața unei situații deificile, aceea de a relua votul Camerei - bine, este și imposibil acum -, dar vreau să precizez că votul Camerei a fost un vot pentru o lege organică. Vă mulțumesc. Deci, sunt pentru votul Senatului, bineînțeles.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Alte intervenții? Domnul senator Oliviu Gherman.

Domnul Oliviu Gherman:

Domnilor președinți,

Doamnelor și domnilor colegi,

La prima vedere, această dezbatere pare, dacă vreți, o dezbatere formală, deoarece, în esență, legea fiind votată, la prima vedere s-ar ridica problema și în ce măsură e atât de important dacă este o lege organică sau o lege ordinară. Situația nu este așa, deoarece prin modul în care au fost abordate aceste legi, orice parte a unei legi organice este o lege, o componentă organică. Deci, nu se poate, în cadrul unui proiect de lege sau a unei legi votate, să spun: "Aceasta este parte ordinară și parte organică".

Referindu-se la un subiect, aceasta este esențial să convenim, deoarece, dacă noi vom vota acest proiect de lege ca lege ordinară, există un pericol potențial inimaginabil, ca orice modificare, și această modificare poate să vizeze inclusiv componente prevăzute în Constituție ca și componente de legi organice, orice modificare să fie o modificare printr-o lege cu un caracter ordinar.

De aceea, problema este esențială. Eu, chiar dacă la petrol am fi greșit și am fi votat ca lege ordinară, aș fi preferat să repunem în discuție acel aspect. Dar, în esență, aici este una dintre legile fundamentale ale unui sector al economiei naționale și de aceea pledoaria mea nu are nici un fel de conotație politică, este o pledoarie pentru interesul național, care nu cred că este neapărat localizat exclusiv în anumite bănci. Vă mulțumesc.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Alte intervenții dacă mai sunt? Nu sunt.

Vă voi supune la vot, în ordinea în care se află pe acest raport de mediere, în primul rând textul Camerei Deputaților, care prevede ca această lege să aibă caracter ordinar, lucru combătut de domnii senatori Bădulescu, Bleahu, Aichimoaie și Gherman. Deci, textul Camerei Deputaților.

Voturi pentru? Vă rog frumos să le numărăm, dacă sunt.

Deci, voturi pentru? Vă rog să fiți atenți. Este vorba de textul Camerei Deputaților: "lege cu caracter ordinar".

Voturi pentru? Sunt 11 voturi pentru, insuficient pentru a trece.

Vă supun spre aprobare textul Senatului: "lege cu caracter organic".

Voturi pentru? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă? Nu sunt.

Abțineri? 2 abțineri.

Cu 2 abțineri a fost adoptat textul Senatului: "lege cu caracter organic".

Vă supun spre aprobare raportul de mediere în ansamblul său.

Voturi pentru? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă? 3 voturi împotrivă.

Abțineri?

Cu 3 voturi împotrivă și nici o abținere, a fost adoptat raportul de mediere la Legea minelor.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 28 februarie 2020, 1:15
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro