Traian Dobre
Traian Dobre
Sittings of the Chamber of Deputies of October 9, 2001
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2001 > 09-10-2001 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of October 9, 2001

  1. Intervenții ale domnilor deputați:
  1.12 Traian Dobre - reiterarea importanței culturii naționale pentru definirea identității noastre în Europa;

Domnul Viorel Hrebenciuc:

................................................

Domnul Dobre Traian are cuvântul, se pregătește domnul Giuglea.

Domnul Traian Dobre:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor colegi,

Aprecierea și recunoașterea unei națiuni, deci identitatea acesteia, vin prin intermediul calității și a numărului oamenilor de cultură și nu în ultimul rând, prin modalitățile prin care reușește să-și facă cunoscute valorile în plan internațional mai cu seamă. Pornind de la această regulă de bază, majoritatea statelor civilizate au reușit să penetreze toate spațiile geografice, creându-și astfel o imagine la nivel mondial. Deși, din acest punct de vedere, în anii postdecembriști ne-am situat aproape de polul opus al acestei reguli, etapă nefastă pentru cultura și arta poporului român, tinde să devină de domeniul trecutului.

În condiții normale, primii ambasadori ai unei națiuni sunt oamenii de cultură. Din nefericire pentru noi, cei care au adus "faima" României peste hotare nu aveau nimic comun cu arta și cultura națională. Printre altele, acesta este și motivul pentru care România a fost omisă la începutul acestui an de pe lista țărilor care beneficiază de undă verde în spațiul Uniunii Europene. Pornind de la această constatare, consider că analizarea situației ca atare trebuie să vizeze în special situația internă și mai puțin ceea ce se întâmplă la nivel european.

Vă propun așadar, să constatăm împreună ceea ce se întâmplă în ograda noastră culturală, căci de la cultură și civilizație, într-un fel, pornește totul.

Supravegherea și îndrumarea destinelor culturii naționale a fost și este, cum este și firesc, activitatea ministerului de resort, respectiv ministrul culturii și cultelor. Este drept că situația financiară a țării nu a permis promovarea valorilor românești așa cum ar fi trebuit, dar la aceste deficiențe s-a mai adăugat și deserviciile aduse de unii conaționali, în special în exterior, toate acestea conducând la o percepție deformată despre România, poporul român și valorile sale.

Suntem cu toții conștienți de faptul că până și în vremurile atât de hulite de unii am avut acces la valorile culturale incontestabile ale țării și lumii, dar ceea ce s-a petrecut pe parcursul a peste un deceniu cu tradiția și cultura românească nu poate fi denumit altfel decât nepăsare și dezinteres.

Rolul și valoarea omului de cultură au fost atât de minimalizate încât și-a făcut loc în societate subcultura. Mulți oameni de cultură s-au văzut nevoiți să-și găsească recunoașterea valorii peste hotare, iar cei rămași în țară și-au direcționat creațiile către categoriile sociale cu potențial financiar, accesul majorității populației fiind practic redus la minim.

Acțiunile de factură culturală atât în mediul urban cât și în cel rural s-au diminuat astfel încât pentru a reporni acest mecanism numit cultură și pentru a readuce în conștiința semenilor rolul și importanța actului cultural este nevoie de implicare și timp. Folcloriști, muzicanți și muzicologi, sculptori și pictori trebuie readuși în prim planul vieții culturale și artistice. De altfel, numai la nivelul județului Iași, urmează să-și reia activitatea ansamblul folcloric "Doina Moldovei", ansamblu ce va fi reînființat cu sprijinul Ministerului Culturii și Cultelor și al autorităților locale.

Un alt aspect de neconceput pentru un început de secol XXI, îl constituie starea deplorabilă în care se află bibliotecile, atât din orașe, dar mai cu seamă, cele de la sate.

Conștientizăm faptul că remedierea stării ca atare va implica nemijlocit sprijinul statului român, dar la fel de bine, fără a ne găsi circumstanțe atenuante, realizăm că situația economico-financiară nu permite redresarea situației într-un timp record. Dacă după decembrie 89 ne-am grăbit cu toții să casăm cărțile și periodicele care aveau legătură cu perioada comunistă, ca și cum aceasta nu ar face parte din istoria poporului român, iată că locul lor a fost luat, din nefericire, de pânzele de paianjen, întrucât nimeni nu s-a mai preocupat de înnoirea titlurilor de carte.

Și în acest context, după cum este ușor de sesizat, va fi nevoie de un răgaz semnificativ pentru reabilitarea acestui segment al culturii. Toate deficiențele din cultura noastră, ce mi-am îngăduit să le expun, au menirea să ne îngrijoreze, întrucât consecința în timp este lesne de anticipat: apariția unei categorii sociale limitate din punct de vedere al gradului de cultură, ușor de manipulat în vederea utilizării acesteia în scopuri ce nu au nimic în comun cu nevoia de recunoaștere a identității unei națiuni de independență și evoluție.

De aceea, din postura de partid social democrat și aflat la guvernare, Partidul Social Democrat are ca prioritate, alături de economie și readucerea pe scara valorilor culturale, universale, a tradiției și culturii poporului român. Este nevoie în aceste condiții de unirea tuturor eforturilor pentru a scoate din uitare și anonimat creațiile specifice și simbolice pentru națiunea română, pentru a le face cunoscute la nivel mondial. Fără o recunoaștere a rolului și valorii oamenilor de cultură din țară și diasporă, fără conceperea și promovarea unui sistem de programe culturale și fără o stimulare a expresiei culturale, suntem sortiți dispariției ca entitate națională. Doar uzând de prestigiul și influența oamenilor de cultură asupra celorlalte categorii sociale, avem șansa de a renaște în plan cultural și implicit, în celelalte domenii.

Și toate acestea sunt posibile prin stabilirea clară a rolului Ministerului Culturii, ca și autoritate de coordonare a programelor culturale de importanță națională, prin descentralizarea deciziei la acest nivel și printr-un management cultural capabil să răspundă cerințelor din domeniile educației și creației. Coroborate cu un cadru legal adecvat și cu o susținere corespunzătoare activității culturale la nivel local, dăm șanse culturii românești să recupereze ceea ce a pierdut până acum și să se dezvolte în continuare conform potențialului existent. Numai în aceste condiții și cu astfel de eforturi ne vom putea păstra identitatea națională și culturală și vom putea păși spre civilizație, integrându-ne cu demnitate în statele Uniunii Europene și firesc, vom reuși să anihilăm subcultura și incultura ce și-a făcut loc în ultima vreme în societarea românească. Vă mulțumesc.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania wednesday, 30 september 2020, 18:20
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro