Dan Brudașcu
Dan Brudașcu
Ședința Camerei Deputaților din 21 octombrie 2003
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.133/31-10-2003

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2003 > 21-10-2003 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 21 octombrie 2003

  1. Intervenții ale deputaților:
  1.3 Dan Brudașcu - declarație politică cu titlul: "Adio, democrație, ne-am întors la dictatura de tip nord-coreean!"; apel adresat primului ministru de eliminare a demnitarilor corupți;

Domnul Corneliu Ciontu:

................................................

Domnul deputat Dan Brudașcu. Va urma domnul Ioan Timiș.

Domnul Dan Brudașcu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Mi-am intitulat declarația politică de astăzi "Adio democrație, ne-am întors la dictatura de tip nord coreean".

Nu voi da citire întregului text. Îl voi preda la stenograme.

Dați-mi voie să fac referire însă la alte elemente.

Antevorbitorul meu vorbea despre un test al clasei politice. Într-adevăr, este un test care s-a dovedit a fi real. Nu face parte din arsenalul de diversiuni pe care echipele de propagandă ale PSD le aruncă frecvent pe piață.

Este un test de pe urma căruia PSD a ieșit foarte tăvălit. Sondajele de dinaintea acestui referendum dădeau, ca opțiuni ale electoratului, următoarele procente: PNL - circa 20%, PD - 12%, PUR - 1%, alții - 3%.

Dacă împărțim cele 55,7 procente, care se pare că reprezintă scorul final al acestui referendum, rezultă, după ce eliminăm pe cei 10% care au votat contra, că PSD a ieșit pe locul 4, respectiv doar cu 8,7% din opțiunile electoratului.

Cel mai câștigat din acest referendum a ieșit Partidul România Mare, al cărui scor real este situat undeva între 35 și 40% din opțiunile electoratului român.

Este dovada că toate sondajele folosite pentru aiurirea populației nu au reușit absolut deloc. Orice sondaj de viitor va face absolut penibile încercările disperate ale Puterii de a-și salva imaginea.

Antevorbitorul meu s-a adresat populației și a felicitat-o pentru rezultatele acestei consultări, acestui plebiscit.

Dați-mi voie să adresez și eu aceleași felicitări populației din județele transilvane care, încă o dată, au dovedit că nu sunt în sfera partidului de guvernământ și, prin votul categoric dat la acest referendum, și-a arătat detașarea față de un guvern care nu este capabil să rezolve problemele țării.

Felicit și eu populația județului Cluj, în mod deosebit, județ unde, cu toate eforturile disperate, folosindu-se toate mijloacele interzise de lege și de moralitate, s-au obținut între cele mai mici scoruri la acest referendum. Populația municipiului Cluj-Napoca, municipiu aflat permanent ca țintă a propagandei PSD, doar 44,7% au votat pentru această Constituție, iar, la nivelului județului Cluj, doar 51,4%, după implicarea abuzivă și ilegală a tuturor deputaților, senatorilor și chiar a miniștrilor partidului de guvernământ.

Cu acest prilej s-a arătat și se va mai arăta și în presă și probabil și de la această tribună, că s-au săvârșit o serie de ilegalități.

De aceea, în calitate de membru al Parlamentului României, mă adresez președintelui PSD și primului-ministru să dovedească într-adevăr că procesul început ieri, prin eliminarea unor miniștri corupți, a unor miniștri care au încălcat legea, nu este o întâmplare, ci reprezintă cu adevărat o politică substanțială.

De aceea, cer de la această tribună, pentru faptele și infracțiunile săvârșite pe parcursul organizării și desfășurării acestui referendum, să fie demiși: ministrul Ioan Rus, ministrul delegat Oprea, președinții studiourilor de radio și televiziune și directorii studiourilor teritoriale, prefectul și subprefectul județului Cluj, comandanții poliției și jandarmeriei, pentru transformarea acestor unități în unități de teroare și de intimidare a populației și, mai ales, a Partidului România Mare.

Nu este posibil într-o țară democratică și civilizată, ca reprezentanții PRM să fie în permanență reținuți de poliție, anchetați, terorizați și amenințați.

Iată de ce consider că ministrul de interne și adjunctul acestuia nu mai au ce căuta în fruntea Guvernului României.

Declarație politică: "Adio democrație, ne-am întors la dictatura de tip nord coreean".

Întreaga clasă politică, în ciuda diferențelor doctrinare sau de program, acționează pentru materializarea obiectivului strategic de aderare a României la structurile europene și euro-atlantice. Atingerea acestei ținte presupune, însă, transformări radicale, de esență, ale societății românești. Este vorba, în primul rând, de promovarea principiilor democrației, crearea statului de drept și a economiei funcționale de piață.

Trebuie să recunosc că s-au făcut unele încercări, dar prea puține reușite. Guvernele de după 1990 și-au propus să creeze cadrul instituțional și legislativ care să asigure funcționarea democrației, separația puterilor în stat, respectarea drepturilor și libertăților cetățenești, trecerea la economia funcțională de piață. Din nefericire, în mare măsură, totul s-a rezumat la măsuri declarative, de imagine, având drept consecință ruinarea și mai accentuată a economiei și revenirea la situația de dinainte de 1989. Deteriorarea cea mai gravă a situației economico-sociale a țării și subminarea statului de drept și a instituțiilor sale s-au petrecut sub regimul Președintelui Iliescu. Beneficiind de implicarea și de sprijinul nemijlocit al acestuia, se revine în forță la dictatura partidului unic, se reînvie vechile forme de totalitarism însoțite însă de sărăcie, insecuritate socială, corupție și infracționalitate.

Ultimul atentat grav împotriva viitorului democratic al poporului român l-a reprezentat pseudo-referendumul pentru votarea Legii de modificare a Constituției. S-a recurs la un întreg arsenal propagandistic de minciuni și diversiuni ordinare pentru a convinge populația să voteze nu Constituția țării, ci rezultatul acordului dintre PSD și coloana a V-a a revizionismului unguresc, care aduce atingere demnității naționale și reprezintă cel mai mare atentat la democrație și principiile statului de drept.

Pentru a-și atinge scopul, Guvernul PSD, cu sprijinul UDMR, a cheltuit oficial circa 350 miliarde de lei, iar neoficial peste 800 de miliarde de lei pentru organizarea referendumului. Dacă PSD ar fi fost cu adevărat interesat de aderarea țării la U.E. și NATO, aceste sume puteau fi destinate unor programe de dezvoltare economică, pentru apropierea României de nivelul viitorilor noștri parteneri. Dar pentru actuala Putere, referendumul a reprezentat doar încă o oportunitate de spoliere a bugetului național și de propagandă a PSD.

Sondajele de opinie de dinaintea referendumului au indicat un absenteism masiv și opoziția populației față de demersul inutil al Puterii. De aceea, Guvernul Năstase a recurs la nesfârșite abuzuri și ilegalități, în total dispreț față de legile în vigoare. Ca să-și atingă scopurile antinaționale, Puterea a adoptat, dându-și arama pe față, ordonanțe și hotărâri care să-i asigure victoria cu orice preț. Caz unic în istoria țării, referendumul s-a organizat două zile, iar atunci când s-a constatat că nici așa populația nu se lasă păcălită, s-a trecut la măsuri în forță. Demonstrând că, în fapt, este vorba de Constituția PSD, nu a țării, PSD a organizat duminică, 19 octombrie a.c., o video-conferință, unde, după model P.C.R., s-au dictat acțiuni dure și disperate incluzând minciunile și amenințările, intimidările, furtul direct, teroarea, împiedicarea activității opoziției și marginalizarea ei etc.

Contrar legii, în acțiunile sale, Puterea a folosit Poliția și Jandarmeria, precum și absolut toate instituțiile publice pentru a realiza cel mai mare furt din istoria acestei țări. Reprezentanții PRM au fost în numeroase județe reținuți, anchetați, amenințați și terorizați de Poliție și Jandarmerie, apogeul fiind atins în județul Cluj.

În ultima zi a referendumului s-a recurs la cele mai incredibile metode. S-a intervenit brutal în activitatea cultelor; au fost speriați că-și vor pierde pensiile, ajutoarele sociale sau chiar slujbele, țăranii, funcționarii publici, angajații regiilor, profesorii, militarii, precum și țiganii. Reprezentanții PSD și ai administrației locale au furat pe față, în secțiile de votare sau cu urna mobilă.

Pentru ce? Vă veți întreba. Pentru că PSD nu știe să piardă și este incapabil să accepte rezultatele unei consultări cu respectarea principiilor democrației.

Duminică, încă de la ora 17,00, liderii PSD declarau, la Dej, că rezultatul votului, pe țară, va fi, în final, de 55%. Au greșit doar cu câteva sutimi. PSD a demonstrat astfel că este dușmanul cel mai înverșunat al democrației și al eforturilor făcute de poporul român, periclitându-i voit viitorul. De această mare și periculoasă înfrângere a democrației românești se fac însă vinovate și acele puteri străine, din NATO și UE, care sprijină și încurajează, conștiente sau nu, reinstaurarea dictaturii și a partidului totalitar în România.

Mie, ca român, îmi este rușine de cele întâmplate la pseudo-referendumul din 18-19 octombrie. Cred că, în urma lui, România a ieșit și mai puțin pregătită de marile examene ale aderării. Păcat că am mai irosit o uriașă șansă și că, în loc să fim cu un pas mai aproape de Europa, în realitate am ajuns alături de Coreea de Nord.

Vă mulțumesc pentru atenție.

Domnul Corneliu Ciontu:

Vă mulțumesc.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 17 noiembrie 2019, 12:34
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro