Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2003 > 21-10-2003

Ședința Camerei Deputaților din 21 octombrie 2003

  1. Intervenții ale deputaților:
  1.24 Costache Mircea - declarație cu titlu "Comedie mare, revizuirea Constituției";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Costache Mircea:

Lume, lume... Comedie mare, revizuirea Constituției! Cea din '91 este perimată. Atunci stăteau cu toții (cu tonții) la bloc. Nu aveau vile, firme, limuzine, bănci, fonduri devalizate, păduri terminate, palate furate. S-a declanșat nebunia, abureala, mahmureala, și prosteala. Actori, sportivi, lideri sindicali, studențești, țigănești umplu ecranele. Lume, lume... Votați garantarea proprietății (furate), votați maghiara, țigăneasca, hoțeasca. Votați vânzarea terenurilor către apatrizi. Ei n-au avut, sărmanii, pământ sub picioare, n-au Patrie, dați-le și lor pământuri stropite cu sânge românesc.

Votați Constituția, salvați prostituția.

Ia ștampila, neamule: 30.000 la Iași, 350.000 la Buzău. Au valoare istorică. Hău, hău la Buzău ".. Buletine multe, bani peșin, prefect țanțoș, el știe multe, împărțeala dreaptă ține Mafia la Putere, misterul echilibrului social la români. Constituția antinațională, antipopulară și antieuropeană promovată ca detergenții cei noi care, nu-i așa, sunt mai buni decât cei vechi. Nebunie curată. Mobilizare generală. Poliția, cu toate cele patru servicii speciale ale sale (nu ale noastre), Jandarmeria, Justiția, Armata, Biserica (Teoctist scrie preoțimii și se adresează mulțimii), școala (ședințe cu părinții), administrația, regiile, direcțiile silvice, teatrele, filarmonicile, ziarele, radiourile, televiziunile, loteria națională, rudele, soacrele testamentare, lemne de foc gratis, bilete de tombolă, spectacole de teatru, de circ gratis, asistență medicală gratis, meciuri de fotbal gratis. Isterie în toată regula. Frisoane autumnale. Pulvis...

Lumea nu vrea să iasă la vot. Nu vrea? Ba o să iasă! Cozmâncă: "până la urmă vor fi 60 %". "Îi scot eu din casă cu Poliția" (Primarul Brândușă din Balta Albă).Așa e prin bălți. Ștefan Marin din Amara :"M-a chemat la Poliție că am pus afiș cu NU pe gardul meu". Ilinca Costel din Săgeata: "Dom` profesor Toma a ieșit din cancelarie cu un teanc de buletine și le-a băgat în urnă". Prefectul Ion și primarul Boșcodeală votează la vedere. Exhibiționism totalitar. Mafia e veselă. Aparent. În fond: panică mare.

Președintele cheamă din cinci în cinci minute electoratul la urne. E singurul care mai are trecere. La babe și la moși. Pe uliți doar bătrâni sprijinindu-se în bastoane. Iliescienii. "Votez pentru Ioropa, taică". Deputatul Costache Mircea: "Poate pentru Interlopa !". Mașini burdușite cu țigani asaltează secția 14. Bulibașii își numără ciracii. "Bre, io am votat, cine dă suta? , Cine-i de la PSD ". Votează și echipa de handbal Dinamo; la o secție sunt refuzați, la celelalte le-a mers. Moașa din Movila Oii crede că "ardelenii sunt proști, că cu maghiara e în binele lor ". E primăriță. Deputatul: " lăsați-o baltă ". Doamna procuror de la secția 22: " Aveți dreptate că o hotărâre nu poate modifica legea, mai ales că unele prevederi din hotărâre se bat cap în cap". La final, secția 72, 129% prezență la vot. Afișe și pliante albastre lipite direct pe urne. Se așteaptă căderea întunericului de duminică. Ora 18: 35%, ora 20: 70%. Bravo băieți, v-ați făcut treaba. Urna mobilă, piețe, târguri, oboare, gări, spitale, scara blocului, uliți noroioase, liste suplimentare. Trăiască bezna !

Președintele s-a supărat pe popor. Ori iese la vot, cu mic cu mare, ori acceptă dictatura minorității. Democrație originală.

O rază de lumină: Biroul Electoral al Capitalei invalidează referendumul. (ziarul "Național").

"Ei ași, nu ne înecăm noi la mal, chiar dacă suntem" "..Lume, lume, cântece, veselie, dansuri în piețe. Ioropa - Interlopa ne iubește. PRM : atenție, în 2004 ȚAL !"

Circumscripția Electorală nr. 10, Județul Buzău

Secția de votare nr. 72

Proces-verbal privind rezultatele referendumului național asupra Legii de revizuire a Constituției României

 1. Numărul persoanelor înscrise în lista pentru referendum - 299;
 2. Numărul participanților* - 384;
 3. Numărul de buletine de vot primite pentru a fi întrebuințate - 400;
 4. Numărul de buletine de vot rămase neîntrebuințate - 16;
 5. Numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul "DA" - 319;
 6. Numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul "NU" - 57;
 7. Numărul voturilor nule - 8;
 8. Numărul voturilor contestate - ;
 9. Numărul întâmpinărilor și contestațiilor primite - ;
 10. Numărul întâmpinărilor și contestațiilor soluționate - ;
 11. Numărul întâmpinărilor și contestațiilor înaintate biroului electoral de circumscripție - ;

*) Numărul participanților trebuie să fie egal cu suma ce rezultă din adiționarea cifrelor de la pct. 5, 6 și 7.

(Extras din "România Liberă" din 16 octombrie 2003)

"Diferențe mari la prețurile pentru materialele necesare referendumului.

O ștampilă: 29.750 lei la Iași, 345.353 lei la Buzău!

Lipsa totală de transparență în achizițiile materialelor necesare desfășurării referendumului a condus în multe județe ale țării la jefuirea bugetului public. Clienți mai mari sau mai mici ai Puterii au beneficiat de contracte oferite prin "negociere cu o singură sursă" sau "prin încredințare directă". În urma "negocierilor" făcute de prefecții PSD au rezultat diferențe enorme, inexplicabile, de prețuri la aceleași produse. Drept urmare, fondurile de 163,6 miliarde nu au mai ajuns, astfel că acum se cere suplimentarea cu 472 milioane de lei.

Cetățenii județului Buzău care se vor prezenta la urne vor avea în mâinile lor adevărate comori, căci ștampilele lor cu "Votat" sunt cele mai scumpe din țară. La Guvern s-a raportat că o ștampilă s-a făcut cu 245 lei, dar în realitate calculele arată că o bucată a costat... 345.353 lei. În majoritatea județelor o astfel de ștampilă a fost cumpărată la prețuri cuprinse între 45.000 și 60.000 de lei. În Gorjul lui Mischie a costat însă 222.000 lei, în Călărași 170.000 lei, în Ilfov 172.500 lei, iar în Cluj 144.000 lei. Diferențele nu le poate explica nimeni, deși sumele puse în joc nu sunt deloc neglijabile. În Buzău s-au realizat nu mai puțin de 721 de ștampile la prețul-record prezentat, iar în Gorj alte 522. Chiar dacă sunt identice cu cele de 345.353 lei, comandate de prefectul de Buzău, Ion Vasile, ștampilele cumpărate în județul Iași au costat contribuabilii doar 29.750 lei.

Și în ce privește costul unui buletin de vot regăsim aceeași situație. În Suceava s-au achiziționat cu 29 lei/bucată, în timp ce în Ilfov prețul le-a fost "umflat" la 267 lei/bucată. În Teleorman, firma prefectului Nițulescu le tipărește cu 250 lei (M.C.)".