Petre Posea
Petre Posea
Ședința Camerei Deputaților din 25 noiembrie 2003
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.155/05-12-2003

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
25-05-2020
20-05-2020 (comună)
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2003 > 25-11-2003 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 25 noiembrie 2003

  1. Intervenții ale deputaților:
  1.43 Petre Posea - declarație politică intitulată: "Alianța P.N.L. - P.D. - DA = demagogie și amatorism".  

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Petre Posea:

Declarație politică intitulată: "Alianța P.N.L - P.D. - D.A. = Demagogie și amatorism"

Stimați colegi,

Vă rog să mă credeți că nu-mi face nici măcar plăcere să redactez rândurile de față, dar sunt forțat de o împrejurare petrecută cu ceva timp în urmă pe meleagurile natale, iar pentru a-mi înțelege pledoaria v-aș ruga să aveți răbdarea de a mă asculta câteva minute.

În apropierea anului electoral, partidele de opoziție, care mai de care, concep strategii care să le maximizeze șansele de reușită în alegeri. În acest context, PNL și PD au realizat, pe 28 septembrie 2003, o alianță preelectorală, considerând că astfel se creează o alternativă la actuala guvernare. Liberalii au comandat chiar și un sondaj care să le arate ce poate însemna posibila alianță cu PD pe scena politică românească.

Pentru beneficiari, rezultatele sunt considerate satisfăcătoare, 27% la alegeri i-a impulsionat pe liderii celor două formațiuni politice să se așeze la masa tratativelor.

În opinia cyborgilor Stolojan și Băsescu, aceștia consideră că nu există o pereche mai potrivită și amândoi au câte ceva extraterestru în minte și în trup, amândoi fiind nesimțiți când e vorba de educație, amândoi având experiență în șmecheriile politice. Mai mult, amândoi sunt atât de previzibili - de unde și certitudinea că sunt roboți - și vă asigurăm că știm ce ar face dacă ar putea să se mai vadă măcar o singură dată la guvernare. A doua zi ar uita complet de electorat, s-ar pândi unul pe altul încă de la prima oră a dimineții și și-ar lua gâtul.

Și asta fiindcă nu sunt decât niște persoane rătăcite printre oamenii politici, niște poluatori care au viciat viața politică și au dat societatea peste cap. La câte rele a făcut Băsescu în București și după cum s-a purtat odinioară cu foștii săi subordonați din marină, dar și cu colegii din PD, nu suntem siguri dacă va avea măcar un loc de veci în capitală și e posibil ca și apele să refuze să-l înghită.

Celălalt, Teodor Stolojan, reprezentând aripa impusă de eminența cenușie Valeriu Stoica - în urma schismei apărute în sânul liberalilor, a călcat la fel de strâmb printre oameni și nu vedem de ce nu ar avea aceeași soartă. Dar să nu anticipăm, să-i lăsăm pe cei doi să-și facă de cap, să-și rupă gâtul, treaba lor, iar noi, la alegerile de anul viitor să le sărbătorim insuccesul. La ce altceva poți să te aștepți de la așa ipochimeni.

Ceea ce refuză să priceapă, sau numai se fac a nu pricepe aceștia, este faptul că partidul aflat acum la guvernare a reușit să echilibreze mersul țării spre democrație și normalitate, după dezastrul din perioada 1996-2000, cei mai negri ani ai democrației românești postrevoluționare.

Refuză să accepte că din 2000 încoace, România este tot mai bine văzută în politica europeană și mondială, că actuala guvernare este credibilă și eficientă. Demagogia, populismul ieftin, falsul și minciuna fac din aceste personaje dornice de putere niște "păcălici" fără vlagă, niște Pinocchio în politica românească, victime sigure ale cutremurelor ce-i așteaptă.

Este adevărat că în negurile istoriei, PNL a fost cotat ca un partid serios, dar ceea ce ni se înfățișează astăzi este de tot râsul.

Eminența cenușie, așa cum îi place să i se spună, Valeriu Stoica, despre care se spun multe lucruri urâte (numai jumătate dacă sunt adevărate și avem de-a face cu un monstru), vrea din nou președinția PNL. Omul din spatele alianței PNL-PD, DA, adică "Demagogie și Amatorism", s-a retras din Parlament pentru a-și pregăti temeinic preluarea efectivă a puterii în PNL, din perspectiva alegerilor locale și generale, mai ales dacă prezidențiabilul "Stolo" ar câștiga fotoliul de șef al statului.

Intenția acestei figuri deloc vandabile electoral, este aceea de a controla listele electorale pentru Consiliile județene, baza locală pentru viitoarele alegeri, eventual și a sa, din nou în fruntea partidului.

Dinu Patriciu sapă, nici el nu știe la ce și de ce, Cataramă, ăl mai tare din parcare, se visează președintele țării, are ăsta față de președinte cum are Leana (Pârțag) chip de fată mare, Cerveni a dat bir cu fugiții, iar Quintus își alină reumatismul cerebral, făcând ce știe el mai bine, epigrame. Cu toate astea, liberalii fierb în suc propriu și se visează din nou pe cai mari.

Cum spuneam la început, cândva liberalii au însemnat ceva. Astăzi, acest jalnic partid este alcătuit din oportuniști (care liberali, care aperiști), din carieriști fără scrupule și din afaceriști de trei parale.

Alianța celor două formațiuni politice este în avantajul președintelui PD, partid care se dizolvă ușor în PNL, pierzându-și ideologia, dar ai cărui conducători vor cu tot dinadinsul să mai ocupe un loc într-un posibil guvern. Astfel, prin formarea alianței, Traian Băsescu nu mai trebuie să explice de ce nu și-a atins procentul propus la alegerea sa ca președinte.

Revenind la planurile lui "Stolo" de a lărgi numeric rândurile PNL după algoritmii proprii de contabil, par de domeniu "science fiction", prestațiile liberalilor, atât la guvernare, cât și în opoziție fiind lamentabile, fără un suport credibil.

Oricum, liberalii autentici abia așteaptă ca "Stolo" să clacheze în demersurile sale pentru a crea o nouă imagine PNL-ului, săgeata putând deveni oricând un proțap la care urmează a fi perpelit. Așa zisa charismă și putere de tracțiune a sa este doar aceea de a-l trage în piept pe Băsescu.

Poate vă întrebați: "ce l-a apucat pe deputatul Posea să facă o radiografie a unei șubrede alianțe, atâta timp cât sunt chestiuni mai arzătoare la ordinea zilei?"

Domnilor colegi,

Rândurile de față nu s-ar fi născut niciodată dacă nu aveam de-a face cu nerușinarea unui personaj căruia nu-i mai ajunge "mapamondul politic" și care cu ceva timp în urmă a avut tupeul să poposească în urbea mea natală, orașul Nehoiu, fapt pentru care am considerat că acest lucru nu poate rămâne netaxat.

Personajul Teodor Meleșcanu - o altă nemulțumire a liberalilor seniori "istorici" care s-a pricopsit cu funcția de prim-vicepreședinte al PNL - este o persoană puțin agreată în rândul membrilor partidului, un provenit dintr-o altă formațiune politică.

Nefiind altceva decât cutia de rezonanță a doamnei Felicia, care este atât soția, cât și soțul acestei familii și care și-a propus cu orice preț să-și vadă jumătatea, dacă nu șef al statului, măcar ceva mai "barosan." Urechilă-Meleșcanu le-a încercat pe toate, fiind succesiv, comunist-fesenist-aperist, iar acum liberal. Nu putem pune mâna în foc că se va opri aici degringolada stimabilului.

Tot mai multă lume a început să priceapă că marele câștig al PNL, după fuziunea cu ApR, nu rezidă în personalitatea blajin-competentă de colonel-pensionat a domnului Meleșcanu, ci într-o redutabilă resursă de cadre, rectific "viespi", cu care se va prezenta în debutul campaniei electorale de anul viitor.

În timp ce membrii PNL trudesc din greu la fel de fel de stratageme care să-i facă victorioși și lecturează liniștiți diverse sondaje de opinie, "Mele" are grijă ca în rândurile partidului să fie infiltrată o așa zisă echipă de campanie, numai a sa, de fapt, "acele" înveninate ale doamnei Felicia, și nu putem trece peste nume ca Andra Râșnoveanu, George Scutaru, Victor Șraer și alții. Doar o neînsemnată mențiune - Andra a părăsi PD-tul în anul 1998, cei rămași în PD n-au reușit nici până astăzi să dea de urma unor fonduri care au evadat tot pe atunci.

Multă cerneală ar trebui să curgă pentru a creiona cât mai fidel caracterul domnului "Mele", dar întrucât nu mi-am propus să fac așa risipă în van, vreau să mai spun că sus-amintitul, la Nehoiu, a reușit să capaciteze un auditoriu de câteva zeci de "tăietori de frunză la câini, de pe sub castani", plus câteva "opțiuni" cu care vrea să iasă la înaintare pentru alegerile locale de anul viitor, oricum personaje șterse pe plan local.

Cu promisiuni tentante pentru neinițiați, dar fără nici un dram de acoperire, a reușit ca într-un timp record (cam cât stă trenul în gară) să-și facă numărul exersat și impus sub cupola alianței" Demagogie și Amatorism", și să plece satisfăcut că a mai câștigat o bătălie dintr-un război în care el și cobeligeranții oricum nu au sorți de izbândă.

Ce nu știe dumnealui despre comentariile pe care le-a stârnit, încerc să-i spun eu acum: Toți, la unison, se întrebau cum se face că stimabilul, pe lângă alte aberații, s-a dovedit a fi cu totul amnezic, spunând că se află pentru prima dată în orașul nostru, deși a mai fost și în anul 2000, când era un falnic aperist. "La așa minte scurtă cum poți avea încredere în tot ce ne-a îndrugat?"

Deci, domnilor, cam aceasta este impresia pe care o lasă unele fantome ale trecutului, pe unde acestea mai bântuie.

În încheiere, deși cunoașteți foarte bine, mă simt obligat să repet că alianța PNL-PD, decisă de forurile de conducere ale celor două partide, demonstrează eșecul acestor formațiuni politice de a deveni prin forțe proprii o alternativă la guvernarea actuală a României.

Departe de a fi un succes, nou alianță este certificatul unui eșec. Această decizie duce segmentul de dreapta al politicii românești înapoi în anii '90.

Vă mulțumesc.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 26 mai 2020, 13:13
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro