Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2003 > 09-12-2003

Ședința Camerei Deputaților din 9 decembrie 2003

  1. Intervenții ale deputaților:
  1.19 Aurel Daraban - declarație cu titlul "2004, un an al ofensivei faptelor";

Domnul Corneliu Ciontu:

................................................

Îl invit la microfon pe domnul deputat Aurel Daraban.

Va urma domnul deputat Valentin Iliescu.

Domnul Aurel Daraban:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Declarația mea politică am intitulat-o: "2004, un an al ofensivei faptelor".

Suntem conștienți cu toții că anul 2004 este un an electoral, un an în care vor fi programate alegeri locale, generale și parlamentare. Ne așteaptă o perioadă dificilă, în care ne vom confrunta mai mult decât până acum cu diverse critici. Până la un punct este chiar firesc să se întâmple așa, dar noi trebuie să înțelegem și să demonstrăm că ofensiva politică pentru anul viitor trebuie să fie una a faptelor, din partea tuturor partidelor parlamentare. Pentru că numai o asemenea abordare a lucrurilor reprezintă cel mai bun mijloc de a câștiga încrederea electoratului.

Pentru aceasta este nevoie de un efort susținut și constant de imaginație, de inovație managerială și economică. În acest context doresc să subliniez că avem mari răspunderi în ceea ce privește administrația locală, a autonomiei acesteia, îndeplinirea proiectelor hotărâte în unitățile teritoriale, deoarece lucrurile nu se rezolvă de la sine, așteptând ca Guvernul să transfere comunităților locale fondurile necesare.

Criticii noștri, și interni și externi, vorbesc de nefinalizarea negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană, din motive economice. Plecând de aici, pot să afirm că ratarea negocierilor poate conduce la neincluderea României în bugetul comunitar european pentru mulți ani de acum înainte.

Mai mult, rapoartele Comisiei europene vorbesc, uneori, în cazul României, de dificultăți în absorbția și utilizarea unor fonduri de preaderare. Această temă este corelată cu solicitările de reformă administrativă, dar acești bani nu vor putea veni, și nu vor veni dacă nu vom concepe programe locale sau zonale credibile și eficiente de utilizare a fondurilor.

Nu este un secret că există un deficit de cunoștințe manageriale în domeniu, pe care trebuie să-l depășim cât mai repede. Multe din recomandările Parlamentului european către țara noastră constau tocmai în stimularea realizării de proiecte românești sau în parteneriat cu diverse organizații, în direcția dinamizării acestui proces de absorbție a unor importante sume de bani.

Dacă aș face referire numai la programele SAPARD, afirm că este mare deficit de implementare și în județul Constanța, pe care îl reprezint. Sume pentru dezvoltarea sectorului privat, reabilitarea și dezvoltarea infrastructurii de transport, modernizarea agriculturii, promovarea turismului rural, dezvoltarea și diversificarea activității economice au rămas nefolosite, pentru că în multe localități nu s-au întocmit proiecte locale, pentru că în altele, deși au existat solicitări, nu s-a manifestat destul sprijin de la nivel central.

Repet în fața oamenilor, în 2004 vom avea un an economic greu. Va trebui să ne prezentăm cu rezultate și cu noi proiecte. O informare mai bună și mai promptă a populației și a autorităților privind programele de finanțare ale Uniunii Europene, dar și pregătirea inclusiv la nivel locale a unor specialiști într-un asemenea domeniu, reprezintă, cred eu, o prioritate și un atu pentru realizarea programului nostru politic. Vă mulțumesc.

Domnul Corneliu Ciontu:

Vă mulțumesc mult.