Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 1996 > 02-09-1996

Ședința Camerei Deputaților din 2 septembrie 1996

5. Aprobarea ordinii de zi și a programului de lucru pentru perioada 3-5 septembrie 1996  

Domnul Adrian Năstase:

................................................

(După pauză lucrările sunt conduse de domnul Marțian Dan)

Domnul Marțian Dan:

Doamnelor și domnilor deputați,

Va trebui să ne pronunțăm în legătură cu programul de activitate care se propune pentru următoarele trei zile și, după câte am fost eu informat, absolut toți colegii au primit proiectul programului de activitate.

În acest program se propune ca mâine să lucrăm în plen de la ora 8,30 până la ora 16,30; miercuri, de asemenea, în plen după un program similar, iar joi, tot ședintă în plen a Camerei Deputaților după programul care l-am practicat noi întotdeauna în zilele de joi.

Dacă în legătură cu programul de activitate al Camerei sunt anumite sugestii de făcut pentru aceste trei zile? Nu sunt.

Vi-l supun, atunci, aprobării, în forma în care a fost difuzat tuturor colegilor.

Cine este, vă rog pentru? Vă mulțumesc.

Dacă este cineva împotrivă? Nu sunt voturi împotrivă.

Abțineri, dacă sunt. O abținere.

Cu majoritate de voturi a fost adoptat programul de activitate al Camerei Deputaților pe perioada 3-5 septembrie.

În ceea ce privește ordinea de zi, dumneavoastră, de asemenea, ați primit o propunere privind această ordine de zi.

Dacă sunt ceva observații? Este clar că ea poartă amprenta acestui început de sesiune, când problemele legate de organizarea activității noastre își pun și ele pecetea asupra configurării ordinii de zi.

Da, vă rog să poftiți la tribună.

Domnul Elek Barna:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Deci, pentru ședințele din zilele de 4 și 5 - propunerea mea se referă la aceste două zile - de pe pct.16, unde figurează propunerea legislativă privind sistemul național de decorații al României, v-aș propune ca acest proiect de lege să fie avansat pe locul 6.

Prea multe motivații cred că nu este cazul să aduc. Dumneavoastră cunoașteți că multe persoane, multe personalități trebuie recompensate într-un fel, într-un stat de drept. Modul de recompense într-un stat de drept nu există decât prin decorații.

Vă rog să acceptați propunerea mea.

Vă mulțumesc pentru atenție.

Domnul Marțian Dan:

Vă mulțumesc.

Dacă sunt alte observații.

Domnul deputat Șerban Rădulescu-Zoner.

Domnul Constantin Șerban Rădulescu-Zoner:

Vă mulțumesc, domnule vicepreședinte.

La pct.10 de pe ordinea de zi care a fost difuzată figurează propunerea legislativă privind Statutul personalului didactic. Vă reamintesc, doamnelor și domnilor, că este singurul proiect de lege la care dezbaterile generale au avut loc, dacă nu mă înșel chiar dumneavoastră, domnule vicepreședinte, conduceați ședința. Știți, de asemenea, nemulțumirea mare a profesorilor că acest proiect de lege se tot trece de la o lună la alta și nu se mai discută niciodată, și cu atât mai mult, există anumite presiuni, un anumit pericol ca să nu înceapă anul școlar.

Sigur, noi nu vom fi impresionați nici de stradă, nici de asemenea manifestări, dar cred că profesorii au perfectă dreptate și, ca atare, vă propun și vă rog, repet, urmează doar discuția pe articole, ca pentru zilele de 4 și 5 să fie trecut pe locul 2 de pe locul 10.

Vă mulțumesc.

Domnul Marțian Dan:

Da, vă mulțumesc și eu domnule deputat.

Domnul deputat Marinescu. Vă rog.

Domnul Ioan Marinescu:

Domnule președinte,

Domnilor colegi,

Propunerea mea este ca pct.14 de pe ordinea de zi pentru ședința de mâine, 3 septembrie, să fie trecut la pct.7. Menționez că este vorba de modificarea Ordonanței nr.29 privind constituirea și utilizarea fondului special pentru sistemul energetic; este un proiect de lege foarte, foarte scurt. În fapt, este vorba de introducerea câtorva cuvinte: "inclusiv pentru sistemul de clasă nucleară", pentru obținerea de fonduri din acest fond și pentru lucrările de la Cernavodă. Este obținut avizul Comisiei pentru industrii și servicii și cred că nu ne-ar lua prea mult timp mâine să-l discutăm după ratificarea tratatelor internaționale.

Vă mulțumesc

Domnul Marțian Dan:

Domnule deputat, deci la ce poziție se propune să fie adus?

Domnul Ioan Marinescu:

La 7.

Domnul Marțian Dan:

Bun, n-am reținut, îmi cer scuze.

Domnule deputat Gavaliugov, aveți cuvântul.

Domnul Corneliu Dorin Gavaliugov:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Aș vrea să vă propun, stimați colegi, trecerea mai în față pe ordinea de zi, din Capitolul II, deci pentru ședințele din 4 și 5 septembrie, a proiectului de lege aflat în propunerea pe care o aveți în față la poziția 8 - proiectul de Lege privind Codul circulației rutiere. Menționez că este un proiect aflat pe agenda noastră din 1992. El a fost îndelung dezbătut și cizelat și, practic, doar o simplă lecturare a sa poate să ne pună în situația firească ca noua legislație, noua situație în care se găsește traficul auto în România să ne permită să beneficiem de prevederile actualizate înscrise în acest nou Cod al circulației rutiere.

Și vă propun, domnule președinte, să supuneți aprobării plenului trecerea acestui proiect de lege de pe poziția 8 pe poziția 4.

Vă mulțumesc pentru atenție.

Domnul Marțian Dan:

Vă mulțumesc și eu.

Domnul deputat Liviu Bara și mi se pare că mai sunt câteva solicitări.

Aveți cuvântul.

Domnul Liviu Bara:

Vă mulțumesc, domnule vicepreședinte.

Domnule vicepreședinte,

La ora actuală, la Comisia pentru administrație discutăm Legea locuinței. Printr-un articol din Legea locuinței se abrogă un întreg capitol din Legea nr. 50 privind autorizarea în construcții. Eu cred că săptămâna aceasta vom fi în situația să putem preda raportul pentru Legea locuinței, în așa fel încât cele două legi - Legea locuinței și Legea nr.50 să le putem discuta săptămâna ce vine.

Rugămintea mea ar fi să amânăm Legea nr.50 de pe locul întâi, iar săptămâna ce vine, Biroul permanent să țină cont de această propunere, și Legea locuinței și Legea nr.50 să fie propuse pentru locurile 1 și 2, ca să fie discutate împreună, fiindcă dacă vom discuta acum Legea nr.50 și Legea locuinței peste o săptămână, abrogând un capitol din Legea nr.50 vom fi puși în situația ca după ce s-a promulgat legea, s-o modificăm, încă odată.

Deci, dorința noastră ar fi să propuneți aprobării plenului ca Legea locuinței și Legea nr.50 să fie pe primul și al doilea loc săptămâna ce vine, iar în această săptămână să nu fie discutată Legea nr.50.

Vă mulțumesc.

Domnul Marțian Dan:

Deci, să nu fie discutat săptămâna aceasta proiectul de lege de la pct.1 pentru zilele de 4 și 5. Bun, o s-o coborâm, eventual. Aveți o propunere unde să fie anume așezat?

Domnul Liviu Bara:

Domnule vicepreședinte,

Rugămintea mea a fost ca pentru săptămâna viitoare, la ordinea de zi, Legea locuinței și modificarea Legii nr.50 să fie pe locul 1 și, respectiv, pe locul 2. Sigur, aceasta va hotărî Biroul permanent.

Domnul Marțian Dan:

Domnule deputat,

Vreau să ne înțelegem. Noi nu putem lua acum o decizie în plenul Camerei în legătură cu o presupusă Lege a locuinței, atâta timp cât noi nu avem raportul la acel proiect de lege. Din acest punct de vedere, ceea ce putem lua noi în considerare este sugestia dumneavoastră să amânăm dezbaterea în această săptămână a proiectului de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării construcțiilor și unele măsuri pentru realizarea locuințelor.

Dacă dumneavoastră ne veți trimite în această săptămână raportul comisiei la proiectul de Lege a locuinței, atunci, evident că noi vom putea face acea cuplare despre care vorbiți. Până atunci, rămâne o intenție teoretică.

Domnul Țurlea a solicitat de mai mult timp, după aceea doamna Cojocaru.

Domnul Petre Țurlea:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor colegi,

Vin în fața domniilor-voastre pentru a susține propunerea domnului Rădulescu-Zoner, cu un nou argument. Ați văzut ce a spus domnia-sa și este perfect adevărat. Un nou argument este acela că în vara aceasta, timp de 8 zile, Comisia pentru învățământ s-a întrunit și a dezbătut absolut toate propunerile, nemulțumirile domnului ministru Georgescu și le-a dat o anumită rezolvare. Nu mai există nici o piedică. Trebuie să vă gândiți la lucrul acesta, la faptul că este o situație unică în sistemul nostru legislativ, din ‘90 încoace, când s-a început discutarea unei legi, și dacă nu o vom lua în discuție începând cu săptămâna aceasta, se va termina legislatura și va fi lăsată pentru legislatura viitoare. Deci, nu este nici o piedică să continuăm discuția la acest proiect de lege.

Domnul Marțian Dan:

Da, aici se ridică o singură problemă. Anume, sunt o seamă de prevederi în proiectul de lege, care au incidență asupra bugetului.

În conformitate cu prevederile Constituției, când un proiect de lege produce astfel de consecințe trebuie cerut punctul de vedere al Guvernului.

Au fost anumite elemente care au perturbat acest flux de comunicații și, după câte știu eu, după ce a început dezbaterea în plenul Camerei, s-a transmis acest punct de vedere al Guvernului, care materializează anumite sugestii pe care le-au făcut cele trei ministere implicate: Ministerul Învățământului, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Finanțelor.

Aceste chestiuni au fost trimise, spre examinare, Comisiei pentru învățământ, în perioada vacanței. Comisia s-a întrunit la sfârșitul lunii iulie, începutul lunii august și nu știm... o să-l rog pe domnul președinte Dabu Romulus să ne lămurească care este situația în legătură cu problemele care au fost ridicate, dacă vom avea un raport suplimentar sau nu și în funcție de aceasta, Camera, având informația necesară și pertinentă, să poată lua o decizie validă.

Doamna Anișoara Cojocaru are cuvântul. Poftiți!

Doamna Anișoara Cojocaru:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Ținând cont că punctul 1 a fost amânat de către domnul deputat Bara, eu propun ca proiectul Legii asigurărilor sociale pentru sănătate de la punctul 4, care este o problemă de interes național și care interesează pe toată lumea și care stă în Camera Deputaților de doi ani de zile, să fie trecut la punctul 1, dacă nu este trecut la punctul 1 să rămână, cel puțin, pe locul 4, în nici un caz, să nu fie dat înapoi, așa cum s-a propus privind proiectul de Lege privind statutul învățământului.

Domnul Marțian Dan:

... cadrelor didactice.

Doamna Anișoara Cojocaru:

...cadrelor didactice. Deci, să fie trecut la punctul 1, dar dacă nu se poate la punctul 1, nu se aprobă, să rămână pe punctul 4.

Domnul Marțian Dan:

Da. Domnul deputat Ion Dinu.

Domnul Ion Dinu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Spre deosebire de confrații dinainte, eu mă voi referi la prevederea din Capitolul III al ordinii de zi, proiecte de legi și propuneri legislative pentru care comisiile sesizate în fond au propus respingerea. Este vorba de 81 de proiecte de legi, care, dincolo de faptul că reprezintă o strădanie, fie personală, fie a unor colective care au făcut aceste propuneri, cele 81 de propuneri, 81 de acte normative care urmează a fi respinse și pe care noi nu le mai lăsăm, ca să zic așa, ca o zestre pentru Parlamentul viitor. Noi vom rămâne, spun fără nici un fel de reticență, cu jena că, cu ușurință, am respins anume proiecte de lege.

Foarte pe scurt, cu titlul exemplicativ. Se propune să se respingă propunerea legislativă privind scutirea de plată a impozitului pe teren cu destinație agricolă sau forestieră. Nu trebuie să avem un accent marcat pentru agricultură, având în vedere starea agriculturii noastre, ca să stimulăm participarea țărănimii, scrutindu-i de impozite?

Mai departe, la punctul 22, propunere legislativă pentru completarea Legii 87 din octombrie 1994 pentru combaterea evaziunii fiscale. Cum să tolerăm încă evaziunea fiscală care a căpătat proporție de catastrofă națională? Să dăm de o parte proiectul acesta de lege. Sau tot cu titlul de exemplu: propunere legilativă privind societățile civile profesionale. De ce să nu dăm un drum de organizare vieții societăților profesionale?

Și tot cu titlul de exemplu și am terminat: propunere legislativă cu privire la repunerea în drepturi a persoanelor condamnate, victime ale represiunii politice comuniste. De ce? Numai cu titlul de exemplu, din cele 8l.

De aceea, propunerea care o fac este ca joia aceasta, care este hărăzită să fie joia în care să hotărâm destinul acestor 81 de proiecte, să nu ne preocupăm de treaba aceasta, să rugăm comisiile să discearnă ca, din aceste 81 de proiecte, să le salvăm măcar pe cele care merită, repetându-mă, să nu lăsăm pentru Parlamentul viitor câmpul acesta liber, că noi n-am acționat pentru necesitatea elaborării unor acte normative de importanță primordială.

Domnul Marțian Dan:

Mai sunt alte observații? Nu mai sunt. Bun.

Deci, prima dată eu cred că noi putem clarifica lucrurile legate de capitolul I din proiectul ordinii de zi.

Avem o singură propunere, cea făcută de domnul deputat Marinescu și anume: ca punctul 14 intitulat propunere legislativă pentru modificarea Legii 136/1994 pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr.29 din 22 iulie 1994 privind constituirea și utilizarea fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic, să treacă de la acest punct 14 la punctul 7.

Supun votului dumneavoastră această propunere.

Cine este, vă rog, pentru?

Împotrivă, vă rog?

Trebuie să numărăm voturile pentru.

Cine este, vă rog, pentru? Îl rog pe domnul secretar să numere. 46 de voturi pentru. Nu a întrunit majoritatea. Propunerea nu este însușită.

Vă supun votului capitolul I din ordinea de zi.

Cine este vă rog pentru? Nu au fost alte observații în legătură cu acest capitol? Vă mulțumesc.

Dacă este cineva împotrivă? 4 voturi împotrivă.

Abțineri vă rog. 9 abțineri.

Cu majoritate de voturi a fost adoptat acest capitol I din ordinea de zi.

În legătură cu punctul II - aici s-au formulat mai multe propuneri. Dumneavoastră le-ați auzit în ordinea în care ele au fost prezentate.

Eu aș vrea să vă aduc la cunoștință faptul că Biroului permanent i s-a cerut de către Guvern să aibă în vedere ca priorități și roagă în acest sens Camera să se aplece asupra acestei solicitări, următoarele proiecte de legi: Legea locuinței despre care a vorbit domnul deputat Bara Liviu, proiectul de Lege privind responsabilitatea ministerială, proiectul de Lege privind declararea averilor de către demnitari și alți funcționari publici, asigurările sociale pentru sănătate, modificarea și completarea Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării construcțiilor și unele măsuri privind construcții de locuințe, proiectul de Lege privind transformarea fondurilor proprietății private în fonduri mutuale de investiții, privatizarea societăților bancare cu capital de stat, modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală, evident și alte proiecte de legi care sunt înscrise în ordinea de zi a Camerei și pentru care sunt pregătite rapoartele. Va trebui, în măsura în care timpul ne va permite, să fie examinate, să ne putem pronunța asupra lor.

În mod similar, s-a cerut și Senatului să-și fixeze prioritățile, cele două Camere, dacă este posibil, să-și coordoneze eforturile în așa fel încât aceste proiecte de legi să fie finalizate în această perioadă.

Miercuri după amiază va fi o ședință comună a celor două birouri în care vom face un schimb de opinii în legătură cu modul în care trebuie să ne gândim activitatea, să gestionăm timpul și energiile pe care le avem, în așa fel încât aceste proiecte de legi, dacă este posibil, să le putem finaliza cu toții. Evident că mai sunt la Senat, în afara acestor elemente prioritare menționate mai sus și altele: Legea Avocatului Poporului, Legea privind organizarea și funcționarea Consiliului economic și social, deci, a instituirii unei formule tripartite de concertare socială și de rezolvare a diferitelor probleme și - dacă va fi posibil - Legea funcționarului public, care este de mai mult timp trimisă la Parlament și care, de asemenea, își așteaptă rezolvarea.

Toate aceste lucruri, deci, le vom discuta miercuri. Eu vă rog să țineți cont de aceste lucruri în legătură cu diferitele propuneri care s-au făcut, referitoare la aducerea pe locuri mai în față a diferitelor propuneri care figurează la acest capitol. Aș ruga, înainte de a trece la examinarea acestor chestiuni, pe domnul președinte al Comisiei pentru învățământ, știință, domnul Romulus Dabu, să ne pună în legătură cu discuțiile care s-au purtat referitoare la unele probleme ce au tangență cu adoptarea proiectului de statut al cadrelor didactice.

Domnule Dabu, vă rog!

Din sală:

Nu este. A fost și a plecat.

Domnul Marțian Dan:

Foarte rău că începem în aceste coordonate. Domnule Tasin, vă rog!

Domnul Tasin Gemil:

Sunt secretarul Comisiei. Raportul este gata. Noi am discutat în vara aceasta și din propunerile venite din partea Guvernului, unele din ele au fost acceptate, altele nu, deci, este și un raport suplimentar. Noi vă putem pune la dispoziție ambele rapoarte.

Deci, proiectul Legii statutului personalului didactic poate fi discutat, adică...

Domnul Ioan Gavra (din sală):

Când credeți că prezentați rapoartele acestea? Mă scuzați că am intervenit.

Domnul Marțian Dan:

Domnule secretar, chestiunea este următoarea: vom avea un raport suplimentar, da?

Domnul Tasin Gemil:

Un raport suplimentar, da. Vorbiți acolo, ca să vă audă.

Domnul Marțian Dan:

Da? Bun. Când aproximați că-l vom avea?

(Rumoare)

Nu, nu... Vă rog, lăsați-l pe domnul Tasin! Vă rog!

Domnul Tasin Gemil:

Cred că săptămâna viitoare poate să fie gata și raportul suplimentar.

Domnul Marțian Dan:

Bun. Deci, vom avea un raport suplimentar. Rog pe domnul deputat Șerban Rădulescu Zoner și pe domnul deputat Țurlea să aibă în vedere acest lucru și când vom discuta ordinea de zi, în perioada imediat următoare, să tranșăm aceste lucruri.

Domnule deputat Elek Barna, am să vă reamintesc propunerile care au fost făcute în ordinea prezentării lor.

Domnul deputat Barna cere ca punctul 16, propunere legislativă privind sistemul național de decorații al României, să fie adus la punctul 6, pe poziția 6, după proiectul de Lege cu privire la patronate.

Supun votului dumneavoastră această propunere.

Cine este pentru? 20 de voturi pentru.

Deci, nu a întrunit majoritatea și nu a fost adoptată propunerea. Îl rog pe domnul deputat Șerban Rădulescu Zoner să aibă în vedere explicația pe care am dat-o mai înainte. Deci, statul cadrelor didactice rămâne o problemă deschisă pentru noi. Vom avea acel raport și imediat ce îl vom avea și îl difuzăm, să putem discuta în legătură cu înscrierea pe ordinea de zi. (Rumoare)

Domnule deputat, eu vă rog foarte mult să aveți în vedere că ne trebuie acest raport suplimentar.

Domnul Constantin Șerban Rădulescu-Zoner (venind spre tribună):

O vorbă... numai o vorbă. Ori este gata, ori nu este adevărat că este gata? (Vociferări) (Rumoare)

Domnul Marțian Dan:

Noi să cerem comisiei care a analizat în fond să-l termine cât mai repede. Da? (Rumoare)

Deci, domnul deputat Tasin Gemil, dânsul fiind și secretar al comisiei respective, ne-a promis că cel târziu săptămâna viitoare îl vom avea. Dacă-l vom primi, avem șanse să discutăm în această sesiune. Și vă rog și pe dumneavoastră să înțelegeți situația în care ne găsim.

Domnul Constantin Șerban Rădulescu-Zoner:

Mă scuzați! Îmi pare tare rău și mai ales că domnul secretar este și coleg de institut cu mine, dar, ori totul este pregătit și raportul este gata, mâine îl scrieți și se poate difuza până la ora 16,30, ori nu l-ați făcut și veniți aici și spuneți că l-ați făcut. Aceasta am vrut să spun și vă mulțumesc, domnule vicepreședinte, că mi-ați dat totuși cuvântul. (Rumoare)

Domnul Marțian Dan:

Bun. Eu vă propun să trecem mai departe.

Deci, în legătură cu această chestiune, când vom avea raportul, Biroul permanent vă va face o propunere concretă.

Da, poftim, haideți domnule... dar...

Domnul Ioan Pop:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

În vara aceasta, comisia a lucrat 8 zile consecutiv la acest raport, el a fost votat de membrii comisiei în cvorum.

Deci, dumneavoastră, astăzi, nu ați trecut pe la Camera Deputaților, s-ar putea să existe în casetele noastre de acolo, dacă nu, în cursul zilei de mâine, comisia cred că poate să pună la dispoziție acest raport și nu cred că trebuie să amânăm săptămâna viitoare. Și îmi pare foarte rău că președintele comisiei, care a fost în sală și care a văzut ordinea de zi, nu este prezent aici. Vă mulțumesc.

Domnul Marțian Dan:

Bun. O să rog comisia să clarifice această chestiune. În funcție de aceasta, dacă vom primi raportul până miercuri după-amiază, când va avea loc ședința Biroului permanent, vă vom face o propunere concretă în legătură cu această chestiune. Dacă îl vom primi săptămâna viitoare, evident, că atunci îl vom lua în discuție.

Domnul deputat Gavaliugov ne propune ca punctul 8 de la capitolul II, unde este înscris proiectul de Lege privind Codul circulației rutiere, să fie adus pe poziția 4.

Poate că înainte de a discuta această chestiune să ne pronunțăm în legătură cu un aspect care a fost evocat de către domnul deputat Liviu Bara. Dânsul cere ca punctul 1 de la capitolul II, care se referă la Legea 50/1991, unele modificări și completări ale acesteia, să fie dat mai la vale pentru a se putea cupla discutarea acestui proiect de lege cu legea privind locuința. Dacă sunteți de acord, eu v-aș propune ca după patronate să includem acest proiect de lege, deci, după punctul 5.

Dacă sunteți de acord în legătură cu această propunere care a făcut-o domnul deputat Bara, evident cu sublinierea ca cele două proiecte de legi să fie discutate în succesiune unul după altul.

Cine este vă rog pentru? Vă mulțumesc.

Dacă este cineva împotrivă? 1 vot împotrivă.

Abțineri dacă sunt? O abținere.

Cu o abținere, deci, înseamnă că, cu majoritatea de voturi s-a aprobat transferul punctului 1 după punctul 5.

Acum putem reveni la problema ridicată de domnul deputat Corneliu Gavaliugov, și anume, aducerea punctului 8 după punctul 4. Ar fi deci, imediat înainte de proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii 50/91, da?

Cine este, vă rog... (Se declanșează soneria unui telefon mobil sub formă de alarmă, aparținând unui deputat, provocând râsete în sală) ...vedeți dacă se face exces de mijloacele moderne, cum încep protestele tehnice să ne provoace diferite stări de spirit?!...

Supun votului dumneavoastră deci, includerea propunerii domnului Gavaliugov, după proiectul de Lege privind patronatele și înainte de proiectul de Lege privind modificarea și completarea Legii 50/91.

Cine este vă rog pentru? Numărați!

12 voturi. Nu a întrunit majoritatea și nu a fost aprobat.

În fine, avem propunerea doamnei deputat Cojocaru Anișoara, și anume, ca proiectul de Lege privind asigurările pentru sănătate, care figurează la punctul 4, să fie adus la punctul 1.

Eu am ascultat unele lucruri din care rezultă că noua conducere a Ministerului Sănătății solicită să se examineze cu atenție proiectul acesta de lege și dacă vor fi anumite elemente care considerăm că trebuie luate în considerare în sensul unor modificări, să se poată discuta aceste lucruri cu comisia. Aceasta ar fi echivalent cu ideea ca proiectul de Lege privind asigurările sociale pentru sănătate să rămână la poziția la care este. Dacă sunteți de acord doamna deputat, da? Bun. Este retrasă propunerea.

Domnul deputat Ion Dinu a făcut o observație de fond cu privire la capitolul III - proiecte de legi, propuneri legislative, pentru care diferitele comisii, care au examinat, cer respingerea. Sigur că plenul Camerei va fi acela care va lua o decizie în acest sens.

Domnul Dinu propune ca ziua de joi să fie consacrată, cu succes, un număr de săptămâni, pentru a putea epuiza problematica de la capitolul III din ordinea de zi. Sigur că se poate face și în sensul în care a sugerat domnul deputat Dinu. Am putea face eventual și o cuplare în legătură cu problemele înscrise la acest capitol, cu ordinea de zi de luni, când noi, de obicei, examinăm aprobarea diferitelor acorduri, convenții, tratate, etc. Ar fi de examinat această chestiune.

Eu însă, vă consult dacă, de principiu, dumneavoastră sunteți de acord ca joia aceasta, de la orele 8,30 până la 12,30, să trecem la examinarea problemelor înscrise la capitolul III din ordinea de zi; le aveți aceste proiecte de legi, propuneri legislative, nu are rost să insist asupra lor.

Cine este pentru aprobarea propunerii domnului deputat Ion Dinu? 26 de voturi pentru.

Deci, nu a întrunit majoritatea. Oricum, problema ridicată de domnul deputat Dinu trebuie să o reținem ca o problemă serioasă și, fie că vom merge pe linia combinării cu discutarea tratatelor și a unor convenții luni și începem să examinăm o seamă de aceste chestiuni, fie că în partea finală a sesiunii, înainte de a se încheia activitatea și a ne implica cu toții în campania electorală, să găsim totuși timpul necesar pentru a face puțină ordine în legătură cu acest capitol al ordinii noastre de zi. De aceea, noi vom reține această sugestie și vom încerca să o examinăm în cadrul Biroului permanent la momentul potrivit.

Supun votului dumneavoastră ordinea de zi.

Cine este vă rog pentru? Vă mulțumesc.

Dacă este cineva împotrivă? 2 voturi împotrivă.

Abțineri dacă sunt? 7 abțineri.

Cu majoritatea de voturi a fost adoptată ordinea de zi.

Doamnelor și domnilor, ședința noastră pentru ziua de astăzi se termină aici.

Mâine, la ora 8,30, ne întâlnim la vechiul nostru sediu, în Dealul Mitropoliei și vom examina problemele înscrise pe ordinea de zi.

Vă rugăm să vă găsiți documentele, pentru a putea lucra în cunoștință de cauză asupra diferitelor proiecte de legi înscrise pe ordinea de zi. Vă mulțumesc.

Ridicăm ședința.

Ședința s-a încheiat la orele 19.16.