Viorel Senior Duca
Viorel Senior Duca
Ședința Senatului din 9 mai 2005
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.63/16-05-2005

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
03-06-2020
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2005 > 09-05-2005 Versiunea pentru printare

Ședința Senatului din 9 mai 2005

  1. Declarații politice prezentate de senatori:
  1.11 Viorel Senior Duca - situația din Irak; - răpirea celor trei jurnaliști români și a călăuzei acestora.

Domnul Viorel Senior Duca:

Vă mulțumesc foarte mult, domnule președinte.

Domnule președinte,

Distinși colegi senatori,

Permiteți-mi, vă rog, ca, odată cu prezentarea acestei prime declarații politice, să exprim mulțumirea, în primul rând, față de providența lui Dumnezeu de a-mi fi rezervat acest timp vremelnic în a servi interesele comunității hunedorene în Senatul României, calitate ce nu aș fi putut-o îndeplini niciodată fără ajutorul său.

Dați-mi voie, domnule președinte, să-mi exprim aprecierile sincere față de fondatorul partidului pe care îl reprezint, mă refer aici, în exclusivitate, la domnia sa, senator Corneliu Vadim Tudor, aprecieri pentru confidența și încrederea acordată în considerarea numelui meu pe lista candidaților eligibili pentru Senatul României.

Nu aș vrea să trec în umbră aprecierile ce le am față de electoratul hunedorean, fie el cel al membrilor Partidului Popular România Mare, fie al cetățenilor ce mi-au dat o șansă și o încredere în dorința unei schimbări spre bine a județului nostru, și, nu în final, tuturor credincioșilor evanghelici hunedoreni care au avut ocazia să își experimenteze încă o dată validitatea credinței lor în Dumnezeu.

Iată, așadar, astăzi, în mod oficial, am reușit să adresez sincerele-mi sentimente de mulțumire și aprecieri, față de toți cei cărora le-o datoram.

Trăim astăzi într-o lume extraordinar de rapidă, fața întregii rase umane, cu evenimentele politice ce se desfășoară sub ochii noștri, fie interne, fie externe, se derulează cu o rapiditate în care nici un vitezometru politic nu este adecvat acesteia.

Succesiunea evenimentelor în sine creează indubitabile efecte atât asupra noastră, ca legislatori, cât și asupra celor ce studiază efectele pozitive sau negative ale societății, ca un tot unitar. Mă refer aici, în exclusivitate, la acele efecte a căror percepție pun într-o stare de confuzie, pe de o parte, oamenii politici a căror conduită și acțiune ar trebui folosite ca puncte de reper în evoluția timpului istoric în care trăim, iar, de partea cealaltă, motivația cronicarilor, acei cărturari dedicați principiilor deontologice profesiunii ce și-au ales-o și anume, aceea de a pune la dispoziția societății civice elementele reale, informația care, în final, va deveni realitatea obiectivă a ceea ce suntem.

Permiteți-mi, domnule președinte, să revin la situația inedită din Irak. Această sumbră imagine, unică în felul ei, ne dă posibilitatea unei analize meticuloase, în primul rând a gândirii politice românești, încă adolescente, dacă mi se permite a o considera în felul acesta, mărturia ei va putea fi demonstrată doar în urma deciziilor celor competenți, a căror cunoaștere va fi evaluată atât de întreaga națiune, ca un tot unitar, cât și de analiștii istorici ai vremii, care prin cronicile lor scrise vor lăsa posterității adevărul și numai adevărul.

Cât despre situația aceasta, nimeni nu ar fi dorit să o experimenteze, dar consecința cursului inevitabil al evenimentelor și circumstanțelor în care întreaga istorie e vorbă, ne confruntă involuntar, ne obligă, dacă vreți, la testarea gustului amar al adevărului și realității lamentabile actuale.

Acest efect traumatizant de care România are parte în aceste zile, mă refer la răpirea celor trei jurnaliști români și la călăuza acestora, se poate constata cu ușurință faptul că, poate pentru prima oară după 1989, atât Legislativul cât și Executivul vor trebui să convină, mai mult ca oricând, la necesitatea suportului reciproc, diferența culorilor politice devenind nesemnificativă.

Spun lucrul acesta tocmai cu scopul găsirii celei mai potrivite soluții a cărei consecință să dovedească aceea că, deși diferiți în doctrinele politice, totuși, atunci când este vorba de națiune și interesul național, aceste diferențe converg în complexitatea lor într-un tot unitar, asemeni unui trup a cărei diversitate este una.

De-abia acum se pare că experimentăm și începem să înțelegem efectele nefaste ale terorismului internațional, tortura și groaza fiind parte din formele de protocol al unei lumi ce nu a cunoscut și nu cunoaște încă democrația, o lume pentru care trebuie plătit un preț, între cei contribuabili fiind și cei din națiunea noastră.

În situații critice, doar în acele situații de cumpănă istorică poți să-ți cunoști și să te cunoască adevărații prieteni. Fidelitatea și integritatea pot fi verificate și validate doar în asemenea ocazii.

În numele și pentru idealul democrației s-au sacrificat și se vor mai sacrifica, încă, vieți de bărbați și femei. Această experiență tragică am trăit-o chiar și noi, ca națiune, acum mai bine de 15 ani.

Jertfele tinerilor eroi căzuți pentru cauza unei vieți mai fericite, sângele martirilor români este sămânța mărturiei ce ne obligă la o majoră responsabilitate față de tot ceea ce ne înconjoară, față de idealurile celor care au fost gata să o plătească în avans, cu prețul suprem al vieților lor, jertfa fiindu-le prețul răscumpărării democrației pe care noi, astăzi, o experimentăm și ne bucurăm de consecințele ei.

Cine sunt beneficiarii acesteia ?! Sunt eu și dumneavoastră, stimați și distinși colegi senatori, e întreaga națiune română, tânăr sau bătrân, om de frunte sau om de rând, femei sau bărbați, cronicari sau cititori, toți, în totalitate, suntem beneficiarii acestui tezaur național care se numește democrație.

Îmi reamintesc cu plăcere și fior expresia pe care am văzut-o de nenumărate ori pe inscripția Statului New Hampshire, în Statele Unite, care spune: "Live free or die!" - "Trăiește liber sau mori!".

Iată, așadar, această sintagmă a fost o realitate pentru poporul român acum 15 ani. Astăzi, prin multe sacrificii umane, se pare că va deveni o realitate și pentru poporul irakian, ca, de altfel, și pentru cel afgan.

Ceea ce stârnește, însă, nedumerirea este că în prețul acestei libertăți democratice pentru Irak și Afganistan, sunt incluse și valorile apartenenței românești, alături de cele americane, englezești, spaniole, italiene și, de ce să nu amintim, a celor din apropiata noastră vecinătate, poporului bulgar.

De remarcat și apreciat sentimentul compasiunii și îngrijorării exprimat de primul ministru al Bulgariei, Simeon Saxa Coburg, care la întâlnirea, din zilele trecute, cu primul ministru român, Călin Popescu Tăriceanu, i-a oferit acestuia suport în criza actuală cauzată de capturarea celor trei jurnaliști românii. (Domnul senator Duca Senior Viorel este întrerupt de semnalul sonor ce anunță expirarea timpului alocat.)

Îmi permiteți, vă rog?

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Vă rog.

Domnul Viorel Senior Duca:

Mulțumesc.

O situație asemănătoare a avut loc, în viața poporului bulgar, în iulie-august 2004, nefasta situație a celor doi militari bulgari, Gheorghi Lazov și Ivailo Kepov, care au fost decapitați în mod barbar de grupul terorist Abu Musab Al-Zarqawi.

Iată, încă o dată, imaginea și prețul a ceea ce înseamnă democrație. Dați-mi voie, domnule președinte, să amintesc o expresie cunoscută mai în toate limbile pământului care spune: există un preț și un timp pentru orice lucru.

Iată, așadar, vorbim ca unii care cunoaștem valoarea democrației. Nu ne-a fost dată fără preț și jertfă, tocmai de aceea îi cunoaștem și îi respectăm valoarea.

Dați-mi voie, totuși, domnule președinte, să nu las imaginea acestui prim discurs politic într-o nuanță pesimistă sau lamentabilă, ca o consecință a evenimentelor din Irak, ci, mai mult decât atât, vă rog să-mi permiteți să folosesc privilegiul acelor două sau trei minute..., două minute ?!

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Unul.

Domnul Viorel Senior Duca:

...de a expune succint beneficiile României, ca stat democratic, oferite odată cu semnarea Tratatului de Aderare la Comunitatea Europeană.

Dorința supremă spre locul ce credem că ni se cuvine, de drept și de fapt, în Comunitatea Europeană, ne sunt acum prioritățile ce ne solidarizează mai mult ca oricând.

Plata răscumpărării mult râvnitul titlu de membru al Comunității Europene va trebui suportată de întreaga națiune română, suportul moral și sprijinul politic va trebui, în egală măsură, să fie distribuit partidelor politice parlamentare, fie ele cele de la guvernare, fie cele din opoziție.

Privilegiul și responsabilitatea create de circumstanțele actuale nu aparțin cu nimic mai mult unora, decât altora. Privilegiul ne-a fost oferit odată cu 1989, responsabilitatea de acum ne aparține în exclusivitate.

Meritele sunt ale întregii națiuni române, ea este cea care își rezervă toate drepturile, privilegiile și responsabilitățile în onoarea ce îi va reveni la momentul aderării cu drepturi depline în marea familie europeană, loc câștigat cu trudă și sacrificiu.

Așadar, domnule președinte, distinși colegi senatori, iată-ne privilegiați de circumstanțe, formând astăzi forumul suprem al națiunii române. Titlurile acestea de noblețe ne-au fost date, acum rămâne această întrebare: dăm oare seriozitatea cuvenită responsabilităților pe care ni le-am asumat atunci când am depus jurământul de credință față de țară și neam ?! Ne este conștiința și cugetul curat că facem tot ceea ce putem mai bine pentru bunăstarea națiunii noastre și luptăm pentru o viață decentă a fiecărui compatriot ?! Vom reuși să readucem statutul de "coș de pâine al Europei", înnobilat cândva acestei țări, România, ori vom acționa în așa fel încât această țară va deveni "coșul de gunoi " al Europei ?!

Vă invit cu toată seriozitatea și decența politică atât pe dumneavoastră, domnilor senatori, ce constituiți majoritatea parlamentară, cât și noi, cei din opoziție, să depunem eforturi comune în beneficiul națiunii noastre, acest privilegiu acordat de electorat să fie expresia responsabilității față de cei cărora le-o datorăm, istoria va confirma aceasta. Singurul obstacol ce ne va fi pus în calea îndeplinirii responsabilităților față de neam și țară va fi aroganța.

Domnilor senatori, privilegiul ne aparține, responsabilitatea va confirma precedentul. Vă mulțumesc foarte mult. (aplauze)

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 7 iunie 2020, 9:55
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro