Plen
Ședința Camerei Deputaților din 4 aprilie 2006
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.48/14-04-2006

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
13-07-2020
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2006 > 04-04-2006 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 4 aprilie 2006

5. Dezbateri asupra Propunerii legislative pentru modificarea art. 30 și art. 46 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor (retrimis comisiei).
 
consultă fișa PL nr. 76/2006

 

Domnul Bogdan Olteanu:

  ................................................

Propunere legislativă pentru modificarea art. 30 și art. 46 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Înțeleg că suntem în aceeași situație. Comisia?

Domnul Cornel Știrbeț:

Mulțumesc, domnule președinte.

Și această propunere legislativă privind modificarea art. 30 și art. 46 se află în aceeași situație. Ca urmare ".. cred că procedura ".. mâine expiră termenul de aprobare tacită. Dacă s-a luat hotărârea cu privire la proiectul anterior, cred că aceeași procedură ar trebui urmată și în această situație.

Comisia juridică, reanalizând raportul astăzi, a menținut raportul anterior, respectiv propunerea de respingere. Deci suntem exact în aceeași situație de la poziția anterioară.

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnul deputat Victor Ponta, din partea Grupul parlamentar al PSD.

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Haideți să desființăm Comisia asta juridică, că astăzi de dimineață ne-a propus să respingem cele două proiecte, și acum ne propune să mai discute 15 zile. Înseamnă că, dacă de azi de dimineață până acum, v-ați răzgândit, domnule vicepreședinte, hotărâți-vă ce propuneți, ca să știm și noi ce votăm aici.

Deci am luat cuvântul pe procedură și pe propunerea făcută de colegul nostru.

La dezbaterile generale voi lua din nou cuvântul.

Mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc.

Tot pe procedură, domnul deputat Tudor Marcu și, după aceea, domnul Știrbeț, din partea comisiei.

Domnul Marcu Tudor:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Eu am intervenit de mai multe ori în acest sens și vă rog să-mi acordați un minut de atenție, pentru că supun discuțiilor dumneavoastră o idee în virtutea căreia noi trecem, în permanență, fără să vedem că este greșită procedura în care ne complacem.

Este vorba de modul în care comisiile în dreptul cărora se discută proiectele de lege în Parlament sunt reprezentate în fața noastră și decid, în numele lor, printr-un singur reprezentant care, de cele mai multe ori, este un membru oarecare din comisie, contrar Statutului deputaților și contrar Regulamentului.

În condițiile acestea, solicit, domnule președinte, înțelegerea dumneavoastră asupra întrebării pe care o pun eu, acum. Ce reprezentativitate, pentru a emite judecăți de valoare și a lua decizii, o are un singur membru al unei comisii, fie ea și juridice, atâta timp cât nu se sfătuiesc între ei și nu înțeleg o cale de comun acord asupra unei hotărâri?

Eu refuz să cred că domnul, colegul nostru, cu toată simpatia pe care o am pentru domnia sa, reprezintă, într-adevăr o comisie, poate una dintre cele mai importante din Parlament, și poate decide, în numele ei, asupra noastră, iar noi toți să ascultăm ce spune domnia sa. Mi se pare mult prea exagerat ca să putem accepta.

De aceea, vă rog, domnule președinte, ca procedură, să dispuneți măsura să revină câțiva, mai mulți membri din Comisia juridică, să se sfătuiască, într-adevăr, între ei și să decidă printr-un vot, eventual, și nu să ascultăm ce spune unul care poate nici nu înțelege bine ce se spune în acest sens.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Conform art. 100 și următoarele din Regulament, comisia este reprezentată de președinte sau de raportor. De asemenea, conform Regulamentului, vicepreședintele comisiei ține locul președintelui. Nimic nu împiedică colegii din Comisia juridică - în acest caz, sau din alte comisii să ia loc în banca comisiei. Procedura le permite, cutuma le permite. Nu-i poate obliga nimeni, domnule deputat.

În măsura în care veți avea vreodată dubii că un punct de vedere este exprimat conform Regulamentului, aveți, bineînțeles, libertatea de a ridica această chestiune pe procedură.

Mai există chestiuni pe procedură? Domnul deputat Márton Árpád.

(Adresându-se domnului Cornel Știrbeț).

La sfârșit comisia.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Domnule președinte,

Eu, ori de câte ori este nevoie, sar în sprijinul informării colegilor noștri, chiar din Grupul parlamentar al PRM. Art. 47 lit. d), din Regulamentul de funcționare a Camerei Deputaților spune că președintele asigură reprezentarea comisiei în raporturile cu celelalte instituții, pe care le enumeră, iar vicepreședinții, conform art. 48, îndeplinesc pe rând atribuțiile președintelui.

Acestea fiind spuse, o altă problemă de procedură, deci mi se pare justificat că domnul vicepreședinte, în lipsa domnului președinte, căruia trebuie să constat, îi ține locul, și reprezintă comisia față de plenul Camerei Deputaților. Eu cred că, existând o propunere, și să nu discutăm dacă era bine făcută, din partea vicepreședintelui comisiei, fac, din partea unui grup parlamentar, aceeași propunere, prin consecvență, pe care ați votat-o majoritatea pentru legea anterioară, aceeași retrimitere cu prelungirea termenului și pentru această lege, să se discute împreună, fac propunerea din partea unui grup parlamentar.

Lider fiind, am acest drept și vă rog să supuneți votului prima dată această problemă de procedură, ca să nu ne mâncăm din timpul util pentru celelalte legi, pe dezbateri generale pe un proiect de lege pe care, eventual, îl vom retrimite.

Și, în mod evident, dacă această retrimitere cu prelungirea termenului nu se votează, atunci vom intra doar în dezbaterea generală.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc.

Dacă aveți pe procedură, domnule Ponta?

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Vă mulțumesc.

Pe procedură. Eu voiam să vă spun că sunt de acord și cu domnul Marcu Tudor și cu domnul Márton Árpád, pentru că au susținut două lucruri diferite.

Domnul Marcu Tudor a spus că nu a decis comisia să propună prelungirea termenului, ci domnul Știrbeț se află singur acolo și nu putea să ia o decizie în numele comisiei, iar dumneavoastră ați spus, în mod corect, domnule Márton Árpád, că vicepreședintele poate să reprezinte comisia, și nimeni nu a contestat dreptul domnului Știrbeț de a reprezenta comisia și de a ne prezenta ceea ce comisia a discutat de dimineață. Dar, de dimineață, comisia nu a propus să prelungim termenul, ci a propus respingerea proiectului.

Deci, este foarte clar, dacă cineva, un grup parlamentar, dumneavoastră vreți să formulați această propunere, sigur, o dezbatem și o votăm. Dar domnul Știrbeț nu putea să propună în numele comisiei pentru că nu s-a discutat în comisie acest lucru.

Deci, ca și în cazul celebrei anecdote, aveați amândoi dreptate.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc.

Avem o propunere de procedură care a fost ridicată și am s-o supun pe aceasta mai întâi votului dumneavoastră, aceea de prelungire, mai întâi, a termenului de dezbatere a proiectului de lege.

Vă rog să vă exprimați prezența și votul, la 60 de zile. Vă mulțumesc.

113 voturi pentru, o abținere, 50 de voturi împotrivă. S-a decis prelungirea termenului.

De asemenea, avem o propunere, înțeleg, de retrimitere la comisie. Vă rog să vă exprimați prezența și votul.

Vă mulțumesc.

Cu 116 pentru, 2 abțineri, 53 de voturi împotrivă s-a decis retrimiterea la Comisia juridică.

Același termen, de o săptămână. Vă mulțumesc.

Domnule vicepreședinte? Luați cuvântul pe procedură, vă rog.

Domnul Cornel Știrbeț:

Mulțumesc, domnule președinte.

Am să mă refer la procedura invocată aici.

Eu am prezentat punctul de vedere al Comisiei juridice, respectiv menținerea raportului inițial de respingere, și am prezentat situația proiectului de lege. N-am solicitat eu prelungirea termenului, așa cum s-a invocat aici, că dacă suntem bine înțeleși și dacă suntem corecți.

Pe de altă parte, aș vrea să fac precizarea, legată de această procedură, că solicitarea de prelungire a termenului, până acum, la toate celelalte proiecte de lege care s-a făcut în plenul Camerei Deputaților pentru a nu se adopta tacit unul sau altul din proiectele de lege, deci până la acest proiect, toate au venit din partea opoziției. Și s-a admis acest lucru, respectiv din partea Grupurilor PRM și din partea Grupurilor PSD, în așa fel încât să nu fim puși în situația să adoptăm tacit anumite propuneri sau anumite proiecte de lege. Și aici, propunerile dumneavoastră bineînțeles că s-au referit la proiectele Guvernului care intrau în procedură tacită, ultimul fiind propunerea de aprobare a Ordonanței "Gojdu".

Ca urmare, fiind propunerea venită din partea Coaliției guvernamentale, cred că ar trebui să aibă același tratament și, prin vot, cred că s-a obținut acest lucru.

Mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc. Domnule deputat, înțeleg că a fost vorba de o explicare a votului, întrucât terminasem dezbaterea.

Vă rog, domnule Ponta, să vă explicați votul.

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Vă mulțumesc.

Dacă a fost vorba de explicarea votului, cred că trebuie să explicăm și noi votul și să spunem că ni se pare neserios ca o comisie să propună respingerea. S-a votat împotriva acestei propuneri. S-a retrimis la comisie. Aceeași comisie, astăzi de dimineață, a propus din nou respingerea, după care, membrii comisiei, care au votat astăzi de dimineață respingerea, să vină să propună amânarea.

Nu vă supărați, nu cred că este un mod serios de a trata niște proiecte de lege. Proiectele de lege le dezbatem în comisie, s-au dezbătut de două ori, și le votăm: da sau nu. Faptul că amânăm 15 zile nu cred că rezolvă cu absolut nimic, ci pur și simplu continuăm să tratăm neserios niște proiecte de lege.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc.

Domnule deputat Moisoiu, doriți să explicați votul?

Domnul Adrian Moisoiu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Și una și alta. Adică și să explic votul și, în același timp, să spun câteva considerente, având în vedere că sunt inițiatorul principal al acestei inițiative legislative.

Stimați colegi, inițiativa legislativă n-ar fi atât de complicată dacă nu ar deranja un mic segment al celor care ne găsim în această sală, și mă refer la cei care se găsesc pe extrema dreaptă.

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnule deputat, cu deosebită considerație, proiectul a fost retrimis la comisie, o să vă rog doar să vă exprimați la vot. Când va veni dezbaterea generală veți avea cuvântul ca inițiator.

Domnul Adrian Moisoiu:

Bine, eu vă mulțumesc și pentru această observație, dar trebuia spus acest lucru pentru că, din păcate, acesta este stilul cu care lucrăm în clipa de față, și anume nu facem legile pentru populație, ci facem în funcție de locul și de la cine vine o inițiativă legislativă. Deci aici este partea proastă.

Domnule președinte și stimați colegi, eu îmi exprim încrederea că, măcar de data aceasta, voi fi invitat la comisie și solicit acesta aici, în plenul Parlamentului, ca să pot să dau explicațiile necesare în aceste 15 zile cu care s-a prelungit, în clipa de față, termenul, pentru ca să se înțeleagă și de către Ministerul Justiției, care eu cred că este într-adevăr un minister al justiției echidistant și, în felul acesta, să treacă un proiect de lege care, de fapt, este un proiect de lege tehnic și corect, pentru care Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat un aviz favorabil.

Grupul parlamentar al PRM, în această idee, ca și altă dată, de a arăta concesie și, în același timp, de a posibilitate să se ia hotărâri corecte, a votat pentru retrimiterea la comisie.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 14 iulie 2020, 7:08
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro