Mira Anca Victoria Mărculeț Petrescu
Mira Anca Victoria Mărculeț Petrescu
Ședința Camerei Deputaților din 9 mai 2006
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.75/19-05-2006

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
14-10-2019
08-10-2019
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2006 > 09-05-2006 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 9 mai 2006

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.16 Mira Anca Victoria Mărculeț Petrescu - declarație politică intitulată "Comportamentul secretarului general adjunct al Camerei Deputaților, Mihai Unghianu, față de deputații care se opun actelor sale abuzive";

 

Domnul Miron Tudor Mitrea:

  ................................................

Dacă din partea PNL-ului mai există vreun coleg parlamentar? Nu este.

La PRM s-a terminat lista...

 

Doamna Mira Anca Victoria Mărculeț Petrescu:

Mai sunt eu, domnule președinte, Anca Petrescu, m-ați uitat.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

A, este doamna Anca Petrescu. Haideți, doamna Petrescu.

Doamna Mira Anca Victoria Mărculeț Petrescu:

Declarația mea politică este intitulată: "Comportamentul secretarului general adjunct al Camerei Deputaților Mihai Unghianu față de deputații care se opun actelor sale abuzive".

De nenumărate ori, am atras atenția, cerând și demisia, asupra modului prin care secretarul general adjunct gestionează bugetul Camerei Deputaților. Am prezentat în mai multe rânduri Biroului permanent investițiile făcute arbitrar de către acesta din banul public.

Numai în ultimele 6 luni sunt trei investiții în clădirea Palatului Parlamentului, total nepotrivite, în care s-au investit miliarde. Și este vorba despre: studioul tv, în corpul B1 etajul 3; spațiul din subsolul corpului C5 și clubul parlamentarilor.

Sesizez, de asemenea, că secretarul general adjunct nu a fost reales de către actualul plen al Camerei Deputaților și, mai mult, activitatea sa n-a fost analizată, la cererea insistentă a presei, care a sesizat de nenumărate ori carențele acestei activități.

Recent, mai exact pe data de 4 mai 2006, am trăit un eveniment în incinta acestei instituții care este Parlamentul României care pare incredibil. Aflându-mă împreună cu domnul deputat al Partidului Democrat, Valentin Iliescu, în corpul B1 etajul 3, am vrut să vizionăm împreună spațiul în care o sală mare și luminoasă este folosită și s-au investit în ea 5 miliarde, pentru a se face un studio de televiziune, un fel de "casă în casă", o investiție care este aleasă în mod arbitrar și total neadecvată.

Domnul Mihai Unghianu, știind că eu adusesem argumente în scris la Biroul permanent pentru a fundamenta o destinație adecvată spațiului, și anume, clubul parlamentarilor, a dat dispoziție ca acest spațiu să nu fie deschis, atâta timp cât eu mă aflu în fața ușii, așteptând ca cineva să vină cu cheia.

Iată faptele, pe care le-am și prezentat în scris domnului președinte al Camerei Deputaților:

La data de 4 mai, aflându-mă în biroul domnului director Tudorel Chiriac, direcția de investiții a Camerei Deputaților, a apărut domnul deputat Valentin Iliescu, care l-a rugat să deschidă sala în care se sistaseră lucrările de studio tv și în care urma să fie amenajat clubul parlamentarilor - este vorba de corpul B1 etajul 3 cota 3150 -, deoarece dorea să prezinte Biroului permanent punctul de vedere, ca membru fondator al clubului în chestiunea acestui spațiu. Pentru că eu cunoșteam bine acest subiect, despre care întocmisem nenumărate memorii la Biroul permanent, am pornit împreună spre etajul 3, fiind necesare și unele explicații din partea mea.

Ne-am deplasat în grup către etajul 3 corpul B1, timp în care domnul director Tudorel Chiriac l-a contactat pe domnul director Manole Araiman, de la serviciul administrativ, care avea cheia, spunându-i că doi deputați, domnul Iliescu și cu mine, urcăm la etajul 3 și îl rugăm să ne deschidă spațiul, pentru a-l viziona. Nu a apărut nimeni cu cheia. Am așteptat o jumătate de oră în fața ușii închise, după care am telefonat domnului director general al direcției tehnice Constantin Durleci, care, la nenumăratele noastre apeluri, nu a răspuns.

Am revenit telefonic, pentru a-l contacta pe domnul director Araiman, care ne-a informat faptul că trebuie să mai așteptăm, pentru că persoana care avea cheia se află undeva, în parcul clădirii.

După ce am așteptat aproape o oră în fața ușii, domnul director Chiriac a fost sunat de secretarul general adjunct Mihai Unghianu, care i-a cerut să părăsească zona și să-mi comunice mie să plec imediat, altfel nu-i deschide ușa domnului deputat Valentin Iliescu. Era un abuz incredibil din partea secretarului general adjunct.

Situația devenise gravă, mi-am dat seama că pierdusem timp în fața ușii și, că de fapt, această așteptare se datora refuzului secretarului general adjunct de a-i permite domnului deputat Iliescu accesul, împreună cu mine, în sala în care începuseră lucrările de amenajare pentru studioul tv, care, din cauza intervențiilor mele la Biroul permanent, se sistaseră.

Dorind să pun capăt acestei situații penibile, doi deputați să fie la cheremul capriciilor domnului Mihai Unghianu, l-am sunat pe acesta, încercând să-l conving să vină și să le permită subalternilor săi să ne deschidă ușa. Mi-a răspuns cu injurii, cu cuvinte grosolane ca, apoi, în câteva minute, să apară personal, pentru a ne comunica faptul că, atâta timp cât eu mă aflam acolo, el nu va deschide ușa, iar eu să binevoiesc să părăsesc imediat zona. Am replicat că această atitudine nu va rezolva problema de fond, și anume, frauda de a face investiții greșite, moment în care a devenit și mai agresiv și mai violent în limbaj.

Între timp, a apărut domnul director Araiman, marcat de momentul la care asista, cu cheia, precipitându-se să deschidă ușa. Plin de furie, domnul Unghianu l-a împiedicat să deschidă sala și adresându-i-se domnului deputat Iliescu i-a explicat că numai dânsului îi va permite intrarea în spațiu și numai după plecarea mea. Domnul deputat nu a acceptat acest lucru, părăsind împreună cu mine locul, după aproape două ore, în care s-a produs incidentul, fără posibilitatea de a pătrunde în încăperile pentru care ne deplasasem.

Episodul ne-a marcat profund, atât pe domnul deputat, care a asistat la toată această scenă, cât, mai ales, pe mine, care am fost ținta comportamentului deviat al secretarului general adjunct. Aceasta, de fapt, nu-și putea reține furia, deoarece am generat prin intervențiile mele pertinente oprirea unei investiții inutile și stupide în acel spațiu, generatoare de cheltuieli nejustificate.

Domnul Mihai Unghianu, care este secretarul general adjunct, nu este la prima abatere de acest fel. La data de 14 aprilie, secretarul general Gabriela Ionescu a condus o ședință cu factorii implicați în pregătirea clădirii pentru summit-ul francofoniei, invitându-mă și pe mine la această ședință (eu fiind și membră a Grupului de prietenie francez-român).

În momentul în care Mihai Unghianu m-a văzut intrând, a părăsit sala, amenințând-o pe doamna secretar general Ionescu Georgeta că nu va colabora cu dânsa, dacă eu sunt de față, fapt care a determinat-o să-mi ceară scuze și să mă roage să plec. Nu am vrut să escaladez conflictul în acel episod. Dar remarc gravitatea faptei, a șantajului, a amenințărilor, procedură pe care o folosește în mod curent, atât față de superiori, cât și față de subalterni.

Ca arhitect al acestei clădiri, am responsabilitatea, conform legii, până la finalizarea ei, aceasta nu a dispărut odată cu alegerea mea ca deputat. Baza de date tehnice și funcționale pe care o dețin facilitează cele mai potrivite și economice soluții. Am o experiență acumulată în cei 30 de ani de meserie și de-a lungul executării acestei clădiri, pe care o cunosc în detaliu, și, deci, sunt un permanent pericol pentru orice fraudare a investițiilor.

Episodul pe care l-am relatat este o recidivă la altele, provocate de manifestările agresive ale domnului secretar general adjunct. Comportamentul lui nu trebuie, însă, lăsat nesancționat. Este inadmisibil ca în clădirea Palatului Parlamentului să se petreacă o astfel de scenă.

Ca urmare, trebuie să fie luate măsuri pentru ca domnul secretarul general adjunct Unghianu să intre într-un cadru de legalitate și să se manifeste civilizat într-o incintă publică, cum este Palatul Parlamentului.

Am cerut și cer în continuare demisia secretarului general adjunct, pentru abuz în serviciu.

Cer, de asemenea, demisia și directorilor Dan Durleci și Manole Araiman, care au refuzat să ne deschidă spațiul.

În acțiunile sale abuzive, totuși, secretarul general adjunct se sprijină pe anumite persoane, chiar și din Biroul permanent, care au anumite interese. Dar interesele Camerei Deputaților sunt deasupra intereselor individuale.

Manifestarea necivilizată și abuzivă a secretarului general adjunct trebuie analizată foarte atent. Trebuie sancționată și instigarea la insubordonare a subalternilor săi.

În ceea ce privește bugetul Camerei Deputaților, pentru a evita situații ca cele precedente și decizii arbitrare, activitatea investițională a Camerei Deputaților, în care se gestionează banul public, ar trebui să rămână în competența secretarului general sau, eventual, a secretarului general adjunct Sfăcăreanu, ale căror C.V. îi recomandă în acest sens.

Ca urmare a amenințărilor dure venite din partea domnului Mihai Unghianu, care s-a manifestat agresiv și necontrolat, cu un comportament deviat față de mine, consider că în momentul de față am nevoie de protecție atât eu, cât și familia mea.

Aș mai vrea să fac o mică completare. Comportamentul domnului Mihai Unghianu, agresiunile, amenințările și abuzurile vizavi de mine, ca proiectantă a Palatului Parlamentului, au început încă din anul 2003, când am depus la PNA dosarul "Fraudă la E4", referitor la investiția și distrugerile din corpul E4 făcute pentru Muzeul de artă contemporană, care s-a finalizat cu mutilarea fațadei și volumului acestei construcții.

Vă mulțumesc.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Și eu vă mulțumesc, doamnă deputat.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 15 octombrie 2019, 1:55
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro