Plen
Ședința Senatului din 5 octombrie 2006
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.144/16-10-2006

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2006 > 05-10-2006 Versiunea pentru printare

Ședința Senatului din 5 octombrie 2006

12. Dezbateri asupra propunerii legislative privind acordarea de sprijin pentru sinistrați (retrimiterea la Comisia pentru administrație publică, organizarea teritoriului și protecția mediului și la Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital).
 
consultă fișa PL nr. L588/2006

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

................................................

Propunerea legislativă privind acordarea de sprijin pentru sinistrați - punctul 10 din ordinea de zi.

Este vorba de o propunere care a primit aviz negativ. Părți vizate: Ministerul Administrației și Internelor. Punct de vedere negativ. Domnul Cătălin Doica participă din partea Guvernului? Nu. (discuții)

Oricum, avem din partea inițiatorilor pe domnul senator Simionescu. Microfonul 8. O să-l rog să prezinte ...

Domnul Gabriel Aurel Simionescu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Inițiativa pe care o prezentăm este legată de o situație existentă în țară după inundațiile din acest an, dar și după cele de anul trecut și, dacă vreți, vine și puțin în continuarea ordonanței care a fost votată puțin mai înainte. Constatăm că un număr mare de oameni au rămas fără locuință și sunt în continuare fără locuință, fără o serie întreagă de bunuri care le sunt absolut necesare și dincolo de toate eforturile care au fost făcute și care vor fi făcute, problemele rămân. Avem oameni care stau în corturi, avem locuințe nefinalizate. Vine iarna și așa mai departe. Sigur, așa cum am spus, s-au alocat o serie întreagă de sume în legătură cu soluționarea acestor probleme. Atunci când s-a dat un aviz negativ inițiativei noastre s-a spus că mai sunt astfel de inițiative, că sunt o serie întreagă de hotărâri ale Guvernului, că sunt o serie de ordonanțe date în acest spirit. Problema este că noi judecăm de poziția celor care nu sunt în situația oamenilor acelora. Cred că orice am face pentru ei nu este suficient, mai ales în condițiile în care unii sunt în situația de a parcurge a doua iarna în poziția aceasta de provizorat. În principiu, inițiativa noastră vorbește despre acordarea a 5 milioane lei pe lună fiecărei familii sinistrate până la data în care autoritățile publice vor reface locuințele și ei vor sta într-o locuință normală, un sprijin financiar de 10 milioane lei pentru a-și achiziționa o serie de bunuri necesare și, de asemenea, o serie de prevederi în legătură cu servicii minimale pe care trebuie să le aibă acolo unde stau, în locuințele provizorii, în corturi, în taberele de tip militar în care stau, respectiv: apă potabilă, energie electrică, ordine și siguranță, precum și transportul elevilor către cele mai apropiate unități școlare. După cum vedeți, nu am intrat într-o zonă în care apar inițiativele guvernamentale, am intrat în zona oamenilor care se vor afla și în această perioadă într-o situație de provizorat care s-a prelungit și se prelungește. Vă mulțumesc.

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Vă mulțumesc foarte mult, domnule senator.

Din partea Guvernului, domnul secretar Ioan Andreica. Vă rog să ne prezentați punctul de vedere al Guvernului.

Domnul Ioan Andreica:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor senatori,

Prima observație pe care vă rog să-mi permiteți s-o fac este aceea că inițiatorii n-au indicat sursa de unde trebuie să alocăm aceste sume pentru ajutor financiar și pentru diferite materiale de primă urgență și, în conformitate cu legislația în vigoare, nici o cheltuială nu se poate aloca fără a avea sursa indicată. În ceea ce privește oportunitatea, vreau să vă informez că la această oră sunt luate toate măsurile privind asigurarea cu materiale de construcție, asigurarea cazării în 1000 de locuințe modulare cumpărate de Guvernul României în acest an, asigurarea cazărilor în diferite clădiri-rezervă locale: în școli, în foste cazărmi militare, în alte spații de locuit. De asemenea, pe parcursul evoluției evenimentului s-a asigurat în continuu hrană și materiale de primă necesitate, inclusiv cazarmament. În al doilea rând, legislația în vigoare prevede că aceste sarcini sunt înainte de toate ale autorităților publice locale, ale comitetelor locale pentru situații de urgență, respectiv, ale comitetelor județene pentru situații de urgență, care sunt conduse de prefecții județelor, iar Guvernul României vine și sprijină prin materiale, bani sau alte acțiuni, inclusiv acțiuni de pază, așa cum domnul senator prevedea, acolo unde nu se găsesc resurse și posibilități locale. Deci, nu putem printr-un act normativ să ne suprapunem și să eliminăm anumite atribuții ale autorităților locale care sunt prevăzute în alte acte normative. În ceea ce privește alocarea de resurse pentru sprijin, situația este mult mai complexă. Se fac anchete sociale. Sursele de care au nevoie sunt diferite, în raport de numărul de membri de familie sau de gravitatea situațiilor sau de durata în care o familie stă în afara locuinței. De aceea, Guvernul nu susține acest act normativ și consideră că este normal ca, punctual, în funcție de situație, autoritățile locale împreună cu Guvernul să asigure resurse și alte măsuri funcție de condițiile specifice. Vă mulțumesc.

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Vă mulțumesc.

Aș dori punctul de vedere al comisiei. Domnul senator Viorel Ștefan. Microfonul nr. 7.

Domnul Viorel Ștefan:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor senatori,

Inițiativa a primit aviz negativ din partea Comisiilor juridică și a celei pentru administrație publică, avize pe baza cărora au avut loc dezbateri în cadrul Comisiei pentru buget, finanțe, dezbateri care s-au terminat cu adoptarea unui raport de respingere votat cu o majoritate, ce-i drept, fragilă. Deci, comisia noastră vă propune un raport de respingere, alăturând raportului nostru amendamentele formulate de domnul senator Funar care nu au fost dezbătute în comisie, apreciindu-se că fiind raport de respingere nu-și aveau locul.

Ca urmare, supunem spre dezbaterea dumneavoastră raportul de respingere și amendamentele domnului senator Funar.

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Vă mulțumesc.

Vă cer scuze! În locul domnului senator și ministru Codruț Șereș este o persoană care, cu tot respectul, nu corespunde imaginii pe care o aveam despre Codruț Șereș. Dacă nu vă supărați, v-aș ruga frumos să vă ridicați, mai ales că e și o superbă cartelă în aparatul respectiv. Vă mulțumesc foarte mult. Domnul senator Șerban Nicolae.

Domnul Șerban Nicolae:

Vreau să fac doar precizarea că este colegul nostru, domnul deputat Petru Gogea. Nu este nici nepoata cuiva, nici secretara altcuiva. Este un coleg deputat care n-a știut că la noi a fost o problemă care n-a fost generată de Grupul PSD. Ne cerem scuze. Va lua loc la locurile pentru invitați. N-a avut nicicum intenția de a proceda la o fraudare și nici de a mistifica votul unui coleg. Vă mulțumesc.

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Vă mulțumesc foarte mult. Sunt convins că acesta este adevărul. În momentul, însă, în care secretarii de ședință își exercită obligația și îndatorirea de a veghea la buna respectare a disciplinei și a procedurii de vot, este obligația mea să ridic problemele respective. Domnule senator Nicolale, păcat că nu m-ați ascultat era un răspuns extrem de amabil și de inteligent, în același timp. Vă mulțumesc foarte mult.

Din partea inițiatorilor dacă mai dorește cineva la dezbateri generale? Pe procedură, domnul senator Dinescu. După aceea, la dezbateri generale domnul Funar. Vă rog, domnule senator Dinescu.

Domnul Valentin Dinescu:

Domnule președinte,

Eu sincer nu înțeleg și e prima oară când aud o asemenea motivație, că, întrucât raportul este de respingere nu s-au luat în discuție amendamentele domnului Funar. Or, practica, și să nu mai vorbim de Regulament, care specifică în mod expres că amendamentele respinse fac parte din Anexa nr. 2. Păi, dacă nu s-au luat în discuție și nu s-a dat o motivare respingerii, considerându-se că raportul fiind respins sunt respinse și amendamentele, atunci stau să mă întreb: domnul Funar cum să se mai apere?

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Da, domnul senator Ștefan Viorel dacă vreți să răspundeți problemei ridicate de domnul Dinescu. Microfonul 7, vă rog.

Da, într-adevăr, pare a fi o situație inedită, însă, inițiativa în sine fiind respinsă, dezbaterea amendamentelor s-ar fi putut solda și cu admiterea amendamentelor și ajungeam la o situație pe care n-am știut s-o apreciem. Cum ar fi sunat niște amendamente admise la o inițiativă respinsă? Acesta este motivul pentru care s-a prezentat raport de respingere și amendamentele domnului senator, fără nici o precizare că ele au fost admise sau respinse.

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Mulțumesc domnului senator Ștefan Viorel, și-l invit la microfon tot pe problema în discuție, procedurală, pe domnul senator Doru Ioan Tărăcilă la microfonul nr. 3, vă rog.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc, domnule președinte. Există două chestiuni extrem de importante în legătură cu această propunere legislativă. Pe de o parte, situația, de fapt, existentă în cel puțin 12 județe ale țării, care au fost grav afectate de calamități și a doua chestiune, luarea în dezbatere a situației, de fapt, conduce la o analiză serioasă și la soluții serioase, motiv pentru care nu cred că trebuie și putem să tratăm cu ușurință solicitările venite din partea colegilor din diverse județe, indiferent de culoarea politică, indiferent de faptul că sunt parlamentari sau reprezentanți ai autorităților locale.

A doua chestiune importantă. Mi s-a părut, domnule președinte, că cele două inițiative legislative, cea anterioară, discutată, respectiv proiectul de lege care aproba o ordonanță de urgență dată de Guvern și această propunere legislativă, sunt complementare. Guvernul s-a gândit, exclusiv, la refacerea caselor. Parlamentarii din Grupul parlamentar al PSD s-au gândit să adauge, prin această propunere legislativă, și repararea unor suferințe, prin sprijin financiar dat celor care au fost sinistrați. În acest context, un coleg, indiferent de la ce grup parlamentar, a făcut o serie de amendamente. Mă îndoiesc că la nivelul Comisiei pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital întâi s-a luat decizia de a se respinge o propunere legislativă și, apoi, eventual, se luau în dezbatere amendamentele. Atunci când discutăm, este logic că discutăm pe articole, discutăm pe alineate, le aprobăm sau le respingem și mergem mai departe. Votul final pe o propunere legislativă sau pe un proiect de lege se dă după dezbaterea tuturor observațiilor făcute de un parlamentar sau de un grup parlamentar, pe proiectul de lege. Motiv pentru care vă solicităm și în numele Grupului parlamentar al PSD retrimiterea acestei propuneri legislative la comisii, cu rugămintea pentru Guvern și pentru reprezentantul Executivului prezent, astăzi, la dezbateri, domnul secretar de stat, să lase cinismul, eventual la Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului, atunci când spune că nu am precizat, potrivit Constituției, de unde ar trebui să fie luate aceste fonduri și să observe că în însuși punctul de vedere prezentat de Guvern, - și o să-mi permit să citez, pentru că noi nu am spus niciodată că Guvernul nu a sprijinit refacerea locuințelor, - au fost acordate dintr-un sac, care era la dispoziția Guvernului, prin Hotărârea de Guvern nr.360/2006, doar 10 mii de RON, prin Hotărârea de Guvern nr.373/2006, doar 15 mii de RON, prin Hotărârea de Guvern nr.539/2006, doar 35 de mii de RON și printr-un alt proiect de hotărâre, care vizează județele Călărași și Dolj, 17.500 RON. Deci, a ne întreba pe noi dacă există bani în rezerva Guvernului, îi răspundem cu actele emise de Guvern, că da! Deci, Guvernul, cred că trebuie să se aplece, cu seriozitate, asupra acestei propuneri legislative, în dezbaterile din Comisia pentru buget pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital și să găsească o soluție de sprijin, pentru că, în prezent, deja suntem în luna octombrie, că peste puțin timp vor veni ploile și că în zonele sinistrate, încă nu a început refacerea locuințelor.

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Mulțumesc domnului senator Doru Ioan Tărăcilă. La dezbateri generale, și domnul senator Funar. Dacă interveniți la dezbaterile generale, să vă referiți, eventual, și la propunerea care a fost făcută de domnul senator Tărăcilă pe probleme, să spunem, de procedură, în legătură cu retrimiterea la comisie a proiectului de inițiativă legislativă. Deci, domnul senator Funar, doriți la dezbateri generale. Microfonul 2, vă rog.

Domnul Gheorghe Funar:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință. Sunt onorat dar, în același timp, șocat de faptul că mă supuneți unei discriminări pozitive. Numai mie îmi dați indicații, numai mie îmi faceți sugestii, de parcă aș fi începător în Senatul României. Vă rog să nu mă mai supuneți la asemenea discriminări, domnule președinte!

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Vă rog să mă scuzați, cred că aveți o problemă și știu eu care, dar nu pot s-o spun, pentru că nu ar fi elegant din partea mea. Deci, eu am rugat pe toți cei care intervin la dezbateri generale că ar fi bine să ne referim și la propunerea domnului senator Tărăcilă, care era o propunere de retrimitere la comisie. Nu vă supun la nimic. Alții, probabil, v-au supus și de consecințe nu sunt eu responsabil. Mulțumesc. Vă rog, microfonul 2.

Domnul Gheorghe Funar:

Eu vă mulțumesc foarte mult, domnule președinte. Nu doresc să comentez aluzia dumneavoastră, care nu vă face cinste!

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Mult mai bine, pentru că o să vă răspund la fiecare comentariu care este în afara procedurii noastre legislative. Vă rog frumos, la dezbateri generale pe propunerea privind acordarea de sprijin pentru sinistrați. Riscăm să fim pur și simplu, după părerea mea, jenanți, dacă nu ne concentrăm pe ceea ce avem de făcut. Vă rog frumos, domnule senator.

Domnul Gheorghe Funar:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință. Propunerea legislativă, aflată în dezbaterea noastră, este bine venită. Păcat că nu a avut Guvernul această idee, și printr-o ordonanță de urgență cu un text, cel puțin similar, să rezolve această problemă. Constat, din ceea ce ne-a relatat domnul secretar de stat, astăzi, din punctul de vedere al Guvernului și din cel scris, că Guvernul dă dovadă de un cinism de nedescris față de sinistrați. Mă mir că nu aveți curajul să puneți și niște panouri în zona comunei Rast și în altele, pe care să scrie pe fond portocaliu, cu litere negre "Să trăiți bine!"

Fonduri există. Există fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, din care distinsul nostru coleg, domnul senator Tărăcilă, v-a prezentat, din punctul de vedere al Guvernului, doar câteva sume derizorii alocate până acum. Bani există. Acest fond a fost majorat, substanțial, la rectificările de buget, făcute în cursul acestui an și problema trebuie rezolvată. Este foarte bine venită această propunere legislativă. Grupul parlamentar al PRM o susține.

Suntem de acord cu retrimiterea la comisie. Este pentru prima dată când am aflat că amendamentele mele nu s-au discutat, dar au fost respinse. Mă mir că nu au fost admise în bloc. (Discuții în sală)

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Vă mulțumesc foarte mult. Stimați colegi, este vorba, totuși, de o problemă de procedură. Dacă-mi permiteți, eu aș supune la vot, pur și simplu, propunerea domnului senator Doru Ioan Tărăcilă, de retrimitere la comisie a raportului, inclusiv cu rugămintea de a fi discutate și tranșate amendamentele care au fost prezentate. Domnul senator Ion Iliescu, vă rog.

Domnul Ion Iliescu:

Eu susțin ideea trimiterii la comisie, dar aș dori ca să și precizăm ceva: Guvernul să fie sensibil la această chestiune, pentru că inițiativa a fost determinată de faptul că din județe au venit solicitări foarte multe. Am primit adrese oficiale de la consiliile județene, parlamentarii noștri semnalează situațiile existente într-un județ sau altul, drumuri care nu se repară și nu au fonduri la nivel local, de la Guvern nu primesc pentru comunele calamitate sumele necesare. Deci, aș sugera, săptămâna viitoare sau când anume se reunește comisia pentru a relua discuția, Guvernul să vină cu o situație concretă, cu documentația la zi a situației acestor calamități, pe județe, măsurile luate, ce se mai poate întreprinde și cu ce se poate concretiza prin acest act normativ. Că el se va concretiza printr-o ordonanță de Guvern sau prin alte măsuri, dar să fie și o soluție preconizată, nu o simplă trimitere la comisie pentru a amâna rezolvarea unei probleme.

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Vă mulțumesc. Înainte de a supune la vot, invit reprezentantul Guvernului, domnul de secretar de stat.

Domnul Ioan Andreica:

Domnule președinte, doamnelor și domnilor senatori, vă rog să-mi permiteți să mai fac câteva precizări foarte scurte. Pentru o bună informare a dumneavoastră și dacă se consideră, într-un termen foarte scurt, prezentăm o informare globală, dar dau un singur exemplu, localitatea Rast - cea mai afectată localitate din țară, din care trebuie mutate 831 de familii, deci se reconstruiesc 831 de case. Pentru toate, - o parte le face ANL, cealaltă parte o fac autoritățile locale, împreună cu cetățenii. S-au asigurat materiale și bani de manoperă. S-au asigurat resurse și a început lucrarea de alimentare cu apă - nu au avut apă până acum. S-au alocat 30 de miliarde de lei, se face rețea de alimentare cu apă. S-au alocat 42 de miliarde de lei, se face o rețea de drumuri, nouă, pe tot noul Rast, plus reconstrucția de locuințe. De asemenea, sunt 500 de locuințe modulare în Rast, încât toți cei care au mai stat în corturi și nu au avut alte locuințe în clădiri sunt în aceste module. Deci, Guvernul n-am putea spune că nu a fost sensibil. Pe parcursul anului, eșalonat, etapizat a luat toate măsurile pentru îmbunătățirea condițiilor de trai, temporare, și sunt pregătite materiale și bani pentru intrarea în toamnă. Cred că ordonanța era foarte bine venită la început. Acum este tardivă. De aceea, vă rugăm să nu o trimiteți înapoi la comisie, pentru că nu cred că poate îmbunătăți la această oră ceva, față de situația avansată în care ne găsim în Rast. Repet, dacă considerați necesar, vom face o informare în Senat, în detaliu, cu toate zonele sinistrate. Vă mulțumesc.

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Pe procedură, domnul senator Vasilescu și urmează domnul senator Tărăcilă. Domnul senator Vasilescu, microfonul central, vă rog.

Domnul Gavrilă Vasilescu:

Mulțumesc, domnule președinte. Doamnelor și domnilor colegi, nu am să mă refer decât la problema de procedură. Un lucru este clar. Au fost niște amendamente asupra cărora raportul nu s-a referit. Greșesc, domnule președinte? Nu greșesc. În această situație, când suntem pe procedură, nu discutăm probleme de fond. Nu intrăm pe fond. Trebuie să reparăm acest viciu procedural. Deci, comisia trebuie să se refere și în raportul respectiv să-și treacă punctul de vedere referitor la această problemă. Este Regulamentul nostru și trebuie să-l respectăm. Nu putem, așa, absolut orice. Și rămâne să se vadă. Se poate amâna. A fost o propunere care s-a făcut din partea domnului senator Ion Iliescu, s-a dat un răspuns. Vă puteți pronunța. Este altă problemă, dar asupra problemei de procedură nu putem să facem rabat. Într-o asemenea situație poate fi atacat însuși actul normativ, că nu au fost respectate regulile procedurale din Senat. Vă mulțumesc.

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Și eu vă mulțumesc. Domnul senator Doru Ioan Tărăcilă. Înainte, domnul senator Viorel Ștefan ar vrea să răspundă, pentru că a fost ... Domnule senator Tărăcilă, dacă nu vă supărați! Atunci, după domnul senator Tărăcilă. Microfonul 3, vă rog.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Mulțumesc, domnule președinte. Doar un minut. Regret că nu am fost înțeles sau am fost înțeles greșit de către domnul secretar de stat, pentru că eu nu am criticat, ci am lăudat Guvernul. Am arătat 4 hotărâri de Guvern, prin care au fost atribuite sume de bani pe diverse zone. Exemplu concret dat, însă, de domnul secretar de stat, este greșit. Noi nu discutăm despre inundațiile care au afectat localitatea Rast, acolo unde s-au luat măsuri, ci discutăm despre sinistrații din 12 județe. Și dacă l-aș ruga pe domnul secretar de stat să prezinte, în Senat, ce s-a întâmplat cu cele peste 480 de case care au căzut în județul Călărași, nu ar putea să dea un răspuns favorabil, așa cum l-a dat la Rast. De aceea, fără a intra pe fond, cred că noi discutăm o chestiune de principiu, o excepție legată de dezbaterile parlamentare, iar în cadrul discuțiilor în comisii, sunt convins că vor veni și vor preciza sprijinul ce poate fi acordat, în continuare, celor care au fost sinistrați. Doar o singură frază să-mi mai permiteți, domnule președinte. Am fost la Comisia economică, industrii și servicii pe un proiect de lege asemănător. Colegi care nu proveneau din județele care sunt în Lunca Dunării spuneau următorul lucru, și au dreptate: de ce discutăm doar de sinistrații din Lunca Dunării și nu discutăm și de sinistrații care au fost loviți de alunecările de teren din județele din centrul sau din nordul țării. Vă rog să observați că această propunere legislativă, făcută de noi, cu excepția expunerii de motive, se calează pe toate situațiile de fapt care pot apărea și care pot genera traume pentru cetățeni.

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Mulțumesc domnului senator Doru Ioan Tărăcilă.

Domnul Viorel Ștefan, tot pe problemă de procedură.

Domnul Viorel Ștefan:

Vă mulțumesc, domnule președinte. Foarte pe scurt, aș vrea să spun că, personal, apreciez că soluția dată de comisie în legătură cu prezentarea amendamentelor nu este cea regulamentară și, într-adevăr, s-ar justifica reluarea la comisie.

Dar mai am un argument care justifică retrimiterea la comisie.

La dezbaterile din plenul comisiei a participat reprezentantul MAI, iar în plen vine reprezentantul Ministerului Transporturilor, Lucrărilor Publice și Locuinței.

Mai mult decât atât, reprezentantul de la MAI a promis comisiei că va veni în plen cu o situație detaliată, amplă, în legătură cu măsurile pe care le-a luat Guvernul în legătură cu înlăturarea efectelor inundațiilor.

Ne aflăm într-o situație în care, într-adevăr, cred că ar trebui să fim consecvenți și cel care prezintă situația la comisie, să vină în plen, să fie o continuitate între cele două dezbateri.

De aceea, eu v-aș ruga să fiți de acord cu retrimiterea la comisie. Mai mult decât atât, cred că ar fi necesar să fie sesizate cele două comisii: Comisia pentru administrație publică, organizarea teritoriului și protecția mediului și Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital, ca să fie o dezbatere pertinentă. Vă mulțumesc.

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Stimați colegi, avem, în esență, o propunere care este de retrimitere la comisie a raportului pentru inițiativa legislativă privind acordarea de sprijin pentru sinistrați. Eu mă simt obligat, înainte de a continua procesul legislativ, să supun votului propunerea de retrimitere la comisie a raportului, urmând ca, în funcție de rezultatul votului, să hotărâm cum procedăm.

Stimați colegi, cine sprijină propunerea domnului senator Tărăcilă pentru retrimiterea la comisie, votează da. Cine este împotrivă, votează nu. Vă rog să votați.

Cu 34 de voturi pentru, 29 împotrivă și o abținere...

Liste doriți, domnule Hașotti? Vă rog, liste pentru liderii de grupuri. (discuții) Aia nu hotărâm noi, ci Biroul permanent al Senatului.

Deci, pe baza propunerii domnului Tărăcilă și a votului adoptat... (rumoare, discuții) Mă rog, nu e singura care nu a avut 35. (rumoare, discuții)

Haideți, domnule Tărăcilă, că a trecut. A fost un incident de parcurs. Vă mulțumesc foarte mult.

Propunerea legislativă privind acordarea de sprijin pentru sinistrați a fost retrimisă la comisie.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 18 septembrie 2020, 14:43
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro