You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2009 > 10-02-2009

Sittings of the Chamber of Deputies of February 10, 2009

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.34 Iuliu Nosa - declarație politică intitulată "Guvernul are nevoie de purtător de cuvânt, nu de purtător de pumni;

 

Domnul Iuliu Nosa:

Titlul intervenției mele de astăzi este "Guvernul are nevoie de purtător de cuvânt, nu de purtător de pumni".

Am convingerea că săptămâna trecută, o dată cu debutul unei noi sesiuni parlamentare, cu toții am venit deciși să facem tot ce ne stă în putință pentru a contribui la sprijinirea economiei țării, în această perioadă de criză globală. Majoritatea dintre noi, indiferent de apartenența la un grup parlamentar sau la altul, suntem deciși să realizăm o îmbunătățire semnificativă a imaginii Parlamentului României. Pentru asta este nevoie să terminăm cu scandalurile și să reușim să conlucrăm eficient cu executivul. Și când spun scandaluri, mă refer inclusiv la scandalurile de presă.

Sunt convins că toate acestea le-a avut în vedere și premierul Emil Boc. De aceea, în 2 februarie a anunțat că Guvernul României va avea purtător de cuvânt în persoana europarlamentarului Rareș Niculescu. Cu un curriculum vitae impresionant, Rareș Niculescu părea o persoană potrivită pentru a fi imaginea executivului. Cu atât mai mult am fost surprins când mass-media a fost invadată de știrile despre scandalul în care a fost implicat vineri noaptea, la Cluj, proaspătul purtător de cuvânt.

Probabil cunoașteți deja toate amănuntele poveștii respective, de aceea nu am de gând să repet aici ce s-a întâmplat. Vreau să subliniez doar că scandalul în sine nu aduce decât prejudicii de imagine unui tânăr politician considerat de succes, care ar trebui să contribuie la primenirea imaginii clasei politice. Mai ales că a fost desemnat să reprezinte Guvernul. Nu a trebuit mult până când presa l-a numit "Purtătorul de pumni al Guvernului".

Că ne place sau nu, suntem conștienți că presa este cu ochii ațintiți asupra oamenilor politici. Un purtător de cuvânt, și cu atât mai mult Rareș Niculescu, o persoană cu o vastă experiență, trebuia să cunoască acest lucru. Dar și mai mult m-a contrariat, ca să nu spun dezamăgit, atitudinea purtătorului de cuvânt al Guvernului față de reprezentanții Jandarmeriei. Primele sale declarații legate de incidentul de la Cluj au fost de fapt acuze la adresa jandarmilor. A și spus, de altfel, că va formula plângere penală pentru abuz în funcție împotriva echipei de jandarmi. O atitudine destul de bizară, având în vedere că Niculescu reprezintă executivul, și jandarmii sunt parte din acest executiv. Deci sunt în aceeași echipă.

Nu doresc să judec vinovății sau nevinovății. Vreau să spun doar că starea de fapt nu mi se pare normală. Indiferent de cine este vinovat. Consider că, în primul rând Rareș Niculescu trebuia să evite situațiile care să degenereze în astfel de incidente. Mai cu seamă că a fost decorat de președintele Traian Băsescu cu Ordinul "Bărbăție și Credință" - cel mai important ordin militar pe timp de pace.

Așa cum spuneam, sunt convins că toți ne dorim o schimbare a imaginii omului politic român. Și cum putem să o schimbăm dacă nici măcar tinerii politicieni, considerați de perspectivă, nu ne ajută în acest sens?