Plen
Ședința Camerei Deputaților din 23 februarie 2009
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.18/05-03-2009

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
03-06-2020
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2009 > 23-02-2009 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 23 februarie 2009

18. Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.156/2008 pentru completarea Legii învățământului nr. 84/1995 (rămas pentru votul final).
 
consultă fișa PL nr. 7/2009

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

  ................................................

Punctul 18. Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.156/2008 pentru completarea Legii învățământului nr. 84/1995.

Proiectul de lege urmează a fi dezbătut în procedură de urgență.

Din partea inițiatorului, doamna ministru, vă rog.

Doamna Ecaterina Andronescu:

Vă mulțumesc, doamna președinte.

Doamnelor și domnilor deputați,

Este vorba de o ordonanță de urgență care face o nedreptate sistemului de învățământ, pentru că ea transferă Palatul Copiilor către Primăria Capitalei.

Vreau să-mi permiteți să vă spun că, în fiecare din orașele țării, există asemenea palate ale copiilor și că în ele noi realizăm ceea ce se cheamă educație complementară sau extracurriculară. De aceea, cu atât mai mult, în capitala țării, unde avem cel mai mare număr de elevi, unde, de asemenea, ne propunem să pregătim loturile olimpice și să-i pregătim pe copiii care se îndreaptă spre performanțe demne de luat în considerație, Palatul Copiilor trebuie să rămână la Ministerul Educației, pentru că acolo el este necesar pentru derularea acestui capitol extrem de important pentru învățământul de tip nonformal.

De aceea, vă adresez rugămintea să fiți de acord cu propunerea ministerului și cu votul pe care l-am obținut în comisie, și anume ca Palatul Copiilor din București să rămână la Ministerul Educației pentru dezvoltarea acestei componente a educației extracurriculare.

Vă mulțumesc foarte mult.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc, doamna ministru.

Domnule președinte Cristian Dumitrescu, vă rog.

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor colegi,

În legătură cu proiectul de lege supus dezbaterii, vreau să vă menționez din raportul pe care l-a elaborat comisia noastră următoarele.

Proiectul are ca obiect de reglementare, așa cum se vorbește, completarea Legii învățământului, cu modificările ulterioare, prin care pe cale de excepție, și subliniez acest lucru, pe cale de excepție, Palatul Național al Copiilor ar urma să treacă în domeniul public al municipiului București, iar finanțarea cheltuielilor să se asigure de la bugetul Consiliului General al municipiului București.

Se preconizează abrogarea numărului curent dintr-o anexă a unei hotărâri de guvern privind organizarea și funcționarea Ministerului Educației. Am făcut această precizare pentru că este foarte importantă.

Este o lege organică și, în urma dezbaterii, în ședința din 12 februarie, a comisiei noastre, cu 18 voturi pentru respingere și șase voturi împotrivă, s-a aprobat respingerea proiectului de lege din mai multe considerente. Doresc foarte mult să scurtez cât mai mult intervențiile mele de la acest microfon. Sunt obligat să amintesc însă câteva din aceste considerente.

În primul rând, dispoziția privind trecerea Palatului Național al Copiilor în domeniul public al municipiului București nu se poate integra în Legea nr.84/1995, deoarece, în cazul republicării acesteia, s-ar putea interpreta ca norma propusă prin proiect se aplică retroactiv, respectiv 1995.

Alt motiv. Activitățile ce se desfășoară în cadrul Palatului Național al Copilului fac parte integrantă din componenta extracurriculară, fiind considerate educație complementară și, de asemenea, prin îndepărtarea Palatului Național al Copiilor din administrarea Ministerului Educației, Cercetării și Inovării, continuarea activităților ce se desfășoară în această locație ar necesita închirierea de către minister a unor spații și fonduri suplimentare și vreau să vă spun că nu s-au prevăzut aceste sume în bugetul ministerului.

Din toate aceste considerente, precum și din cele pe care și doamna ministru le-a expus, vă supunem și vă propunem raportul comisiei, care este un raport de respingere.

Propun cinci minute pentru dezbateri generale, dacă sunt, și două minute pentru amendamente.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și eu vă mulțumesc.

Domnul Márton Árpád, vă rog.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Doamna președinte,

Doamnelor și domnilor,

Mă surprinde acest raport și această susținere.

Tocmai am auzit că Guvernul dorește să vină cu un pachet de legi ale descentralizării, inclusiv legate de învățământ, lucru susținut și de domnul președinte Băsescu. Adică se dorește a se da toate școlile și toate instituțiile de învățământ autorităților publice locale.

Aș avea o întrebare către doamna ministru: cum se încadrează acest demers, adică unde își va avea locul în acest proiect, dacă printr-o ordonanță de urgență un pas de descentralizare va fi anulat și retrimis la Ministerul Educației.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Ionuț Stroe și după care domnul Mircea-Nicu Toader.

Domnul Ionuț-Marian Stroe:

Doamnă președinte,

Dragi colegi,

Punctul de vedere al Partidului Național Liberal este pentru adoptarea ordonanței de urgență, din două motive cât se poate de clare.

Mergând pe propunerea comisiei, de respingere, ne abatem în mod clar de la unul din principiile anunțate chiar de doamna ministru, principiul descentralizării, și mai ales în domeniul învățământului, iar cel de-al doilea este legat, evident, de cauza care a determinat emiterea acestei ordonanțe. Acest Palat al Copiilor, de 18 ani de zile, din păcate, n-a beneficiat de niciun fel de finanțare sau de un cuantum foarte mic de finanțare din partea Ministerului Educației și, mai mult decât atât, actualul Consiliu General al Capitalei are prevăzute sume și există chiar o propunere concretă, chiar din partea Primăriei și a Consiliului Local al municipiului București, vizavi de fluxul investițional pe 2009 și de propunerile lor în ceea ce privește diversificarea activităților în această instituție și, mai mult decât atât, investițiile și consolidarea acestui Palat al Copiilor pentru copiii din municipiul București și poate, de ce nu, chiar pentru cei din toată țara.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și eu vă mulțumesc, domnule deputat Stroe.

Domnul Mircea-Nicu Toader.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Vreau să susțin propunerea comisiei și a ministerului referitor la respingere, să nu se creadă că nu suntem adepții descentralizării, dar trebuie făcută într-un context general și acolo se va discuta modul în care se realizează descentralizarea, care sunt instituțiile și formele de descentralizare, iar aici dacă ne gândim sub altă, în jurul palatului sunt vreo 25 de hectare de teren și mulți ochi se uită spre aceste terenuri și eu cred că deocamdată este corect să mergem pe respingere, urmând ca atunci când facem o analiză și stabilim condițiile de descentralizare și în subordinea și în administrarea cui trebuie să fie astfel de instituții de învățământ, atunci probabil va veni și rândul Palatului Copiilor.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și eu vă mulțumesc mult.

Mai există alte intervenții? Dacă nu mai există, am să-i dau cuvântul doamnei ministru Ecaterina Andronescu.

Vă rog, înainte de doamna ministru.

Domnul Octavian Bot:

Domnișoara președinte,

Stimați colegi,

Eu nu cred că putem vorbi de lipsa voinței descentralizării în această situație. Pentru că, dacă am proceda așa după cum ni s-a sugerat, adică a aduce în averea Primăriei Capitalei acest Palat al Copiilor, am pune căruța înaintea boilor.

Atâta timp cât nu instituțiile sunt cele care sunt, prin descentralizare, abilitate să patroneze aceste obiective, eu cred că a respinge această ordonanță este soluția cea mai bună, iar în momentul când se va realiza descentralizarea, desigur că ea va cuprinde anumite etape în care se va putea reveni și să se dea în administrarea instituțiilor care, practic, au o asemenea activitate.

Așa încât, eu cred că trebuie să respingem acest proiect de lege.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și eu vă mulțumesc.

Doamna ministru Andronescu.

Doamna Ecaterina Andronescu:

Vă mulțumesc, doamna președinte, așa cum le mulțumesc și celor care au susținut de la acest microfon respingerea ordonanței.

Celor care au susținut ideea contrară, vreau să le reamintesc că vorbim de dimensiunea națională a Palatului Copiilor, nu vorbim numai de copiii din București, vorbim de elevii din toată țara. Noi vrem să pregătim acolo loturile olimpice, nu sunt ale Primăriei Capitalei, nu sunt ale Bucureștiului, le privim la nivel național, și o serie întreagă de competiții naționale se desfășoară în Palatul Național al Copiilor.

Așa încât, deși suntem adepții descentralizării și probabil că educația va fi în prima linie a legislației cu care vom veni în fața dumneavoastră, sunt de acord că aceasta este calea cea mai potrivită pentru a separa conținutul învățământului de problemele sale administrative, dar cred că, pentru acest moment, Palatul Național al Copiilor trebuie să rămână o instituție care să desfășoare unitar proiectele de educație complementară.

Mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și eu vă mulțumesc, doamna ministru.

Pentru că nu mai sunt alte intervenții, vă propun să votați pentru timpul alocat dezbaterii pe articole.

Votăm acum.

S-a încheiat votul.

91 de voturi pentru, 21 împotrivă și 8 abțineri.

Sunt alocate astfel două minute pentru dezbaterea pe articole. În ceea ce privește pct. 1, Titlul legii, "Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.156/2008 pentru completarea Legii învățământului nr. 84/1995".

Există observații? Dacă nu există observații. Adoptat.

La pct. 2, articolul unic. Dacă există observații? Dacă nu, adoptat.

În consecință, toate celelalte articole se resping.

Rămâne la vot final.

Vă mulțumesc.

În felul acesta încheiem și dezbaterea proiectelor de lege.

De la ora 18,00 la 19,00 va avea loc primirea de răspunsuri la întrebările adresate membrilor Guvernului, de la ora 19,00 la 19,30 va avea loc prezentarea pe scurt a interpelărilor ce urmează a fi adresate membrilor Guvernului.

Vă mulțumesc.

Pauză.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 6 iunie 2020, 4:18
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro