Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2010 > 09-02-2010

Ședința Camerei Deputaților din 9 februarie 2010

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.23 Aledin Amet - despre "Prioritățile Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Aledin Amet:

"Prioritățile Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România"

Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România și-a propus, și în acest an, să exceleze într-un domeniu de reală importanță, precum cel al păstrării tradițiilor.

În această ordine de idei, cu siguranță, va fi organizată o nouă ediție a festivalului internațional de folclor, manifestare la care au participat și, indiscutabil, vor participa ansambluri artistice cunoscute, nu numai din România.

Simpozionul dedicat istoriei tătarilor se va desfășura în preajma zilei de 13 decembrie, tocmai pentru a evidenția respectiva zi, legiferată, în România, ca sărbătoare a comunității pe care o reprezint.

Comemorarea unor personalități reprezintă un alt aspect al activității membrilor UDTTMR. Astfel, la data de 30 noiembrie, va fi decernat, pentru a treia oară, Premiul "Mehmet Niyazi" pentru promovarea literaturii, artei și culturii tătarilor din România.

O altă acțiune dedicată unui desăvârșit patriot, Numan Celebi Cihan, se va desfășura la Constanța.

Anul acesta, ne-am propus să organizăm, la data de 18 decembrie, Ziua Minorităților Naționale.

Dorim să se tipărească manuscrisele unor valoroși autori, precum dicționarul român-tătar al regretatului Altay Kerim, dar să se și reediteze cărți deja consacrate.

Înființarea unei echipe de teatru este o altă prioritate. A sosit vremea să dezvoltăm sistemul de învățământ în limba tătară Începutul a fost realizat, urmând ca această dorință să fie concretizată într-un mod consistent.

Așadar, nici în anul 2010 nu va fi neglijată dimensiunea culturală a etniei tătare.