Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2010 > 21-09-2010

Ședința Camerei Deputaților din 21 septembrie 2010

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.98 Florin-Costin Pâslaru - declarație politică "Haos în sănătate";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

"Haos în sănătate"

Amplificate de criza economică, problemele sistemului sanitar românesc au explodat zilele acestea, expunându-ne un crunt adevăr. Nu putem avea o societate cât de cât stabilă, când starea de sănătate ne este atât de puternic afectată. Sănătatea și viitorul copiilor noștri sunt amenințate.

După 20 de ani, încă avem prea multe spitale prost utilate și ineficiente, care înghit majoritatea banilor caselor de asigurări. Sistemul cabinetelor individuale de medicină primară și de specialitate creat la sfârșitul anilor '90 ar fi putut fi o soluție de a rezolva problemele de sănătate ale multor români, în special ale celor ce provin din categorii defavorizate. Ele puteau degreva sistemul de multe cheltuieli din simplul motiv că pentru o consultație și o rețetă ar fi mai ieftin și mai simplu să te prezinți la un astfel de cabinet decât să mergi la un spital și să te internezi câteva zile.

Astăzi, constatăm cu stupoare că sistemul cabinetelor medicale individuale este sistematic distrus prin subfinanțare și desconsiderare. De ceva vreme, se constată o adevărată campanie de descurajare a medicilor ce au ales să activeze în această formă de organizare. Veniturile lor au fost reduse numai în 2010 cu 30%-40%, iar mai nou, prin noul Cod fiscal, li s-au mărit și taxele.

Obligația guvernului și a statului este aceea de a asigura serviciile de sănătate pentru toți cetățenii și cu precădere pentru cei cu venituri reduse. Sănătatea trebuie să devină o problemă de securitate națională și o prioritate în acordarea resurselor financiare necesare unei bune funcționări, asigurării medicamentelor, salarizării personalului, realizării programelor de investiții și a programelor de sănătate, atât de necesare.

Sistemul continuă să fie subfinanțat, deși am avut cu toții exemplul clar că această ignoranță din partea Guvernului poate conduce la pierderi de vieți omenești. Ce ar trebui să se întâmple pentru ca Traian Băsescu și Guvernul său să înțeleagă că, în calitate de reprezentanți ai statului, au obligația de a asigura servicii publice de calitate cetățenilor?