Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of November 20, 2017
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.169/28-11-2017

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
22-09-2020 (joint)
Video archive:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2017 > 20-11-2017 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of November 20, 2017

9. Dezbaterea Proiectului de Lege privind construirea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 - Alba Iulia (PL-x 193/2015). (rămas pentru votul final)
 
see bill no. 193/2015

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

  ................................................

4. Proiectul de Lege privind construirea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 - Alba Iulia

Dacă din partea inițiatorilor este cineva? Nu.

Comisia pentru buget?

(Domnul Andrei Daniel Gheorghe solicită să ia cuvântul.)

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Fiți atent la ședință, domnule Gheorghe!

Domnule Gheorghe...

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Nu sunteți inițiator, domnule deputat.

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

Este cea din 2015?

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Îmi pare rău!

Vorbiți la dezbateri generale.

Comisia?

Domnul Sorin Lazăr:

Mulțumesc, domnule președinte.

În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, cu modificările și completările ulterioare, Comisia pentru buget, finanțe și bănci a fost sesizată spre dezbatere în fond cu Proiectul de Lege privind construirea Monumentului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, Alba Iulia.

Conform prevederilor art. 75 din Constituția României, republicată, și ale art. 22 din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, cu modificările și completările ulterioare, Camera Deputaților este Cameră decizională.

Senatul, în calitate de Primă Cameră, a adoptat proiectul de lege, în ședința din 4 martie 2015.

La dezbaterea proiectului de lege s-au avut în vedere avizul favorabil al Comisiei juridice, de disciplină și imunități și avizul favorabil al Consiliului Legislativ.

Prin prezentul proiect de lege se propune alocarea unei sume de bani pentru realizarea Monumentului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, Alba Iulia, județul Alba.

În conformitate cu prevederile art. 61 din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, cu modificările și completările ulterioare, membrii comisiei au examinat proiectul de lege menționat mai sus, în ședința din data de 14 noiembrie 2017.

La lucrările comisiei și-au înregistrat prezența un număr de 24 de deputați, din totalul de 25 de membri.

În urma examinării proiectului de lege și a opiniilor exprimate, deputații prezenți la lucrări au hotărât, cu unanimitate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaților raportul de adoptare a Proiectului de Lege privind construirea Monumentului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, Alba Iulia, cu amendamentele admise prezentate în anexă.

În raport cu obiectul și conținutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Dezbateri?

Domnul Roman.

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Domnule președinte de ședință,

Doamnelor și domnilor colegi,

Astăzi este o zi istorică pentru România, este o zi în care se scrie o lecție de patriotism din partea celor care vor da un vot favorabil acestei legi.

În urmă cu 10 luni, când prezentam amendamentele la bugetul de stat, am venit cu niște amendamente, în vederea ridicării Monumentului Unității Naționale de la Alba Iulia, amendamente care, la momentul respectiv, din păcate, au fost respinse.

Nu am renunțat și am continuat, prin declarații, interpelări, chiar lobby pe lângă colegi, să susțin ideea Monumentului, pentru că acel monument va rămâne, pentru următorii 100 de ani, ca o dovadă vie a faptului că noi, Parlamentul României, știm să prețuim istoria neamului românesc și Centenarul Marii Uniri.

Spuneam, apoi, că este nevoie ca acești bani să fie alocați în acest an, pentru că pentru a ridica acel monument este nevoie, ca de aer, de timp pentru lucrările de contractare și de execuție.

În cele din urmă, s-a ajuns și la o formă de protest extrem. Mă bucur că nu a fost nevoie de foarte mult timp și vreau să mulțumesc ministrului culturii, domnul Romașcanu, pentru că a știut să ne pună la masa dialogului și împreună cu toți parlamentarii de Alba și cu domul deputat Dîrzu de la PSD am făcut front comun pentru a susține aceste amendamente în Comisia pentru buget, finanțe.

Faptul că Centenarul a reușit să ne adune, măcar pentru o zi, este un lucru extrem de important și cred că prin astfel de atitudini cu toții reușim să ne ridicăm cel puțin la nivelul înaintașilor noștri de la 1918.

În esență, este vorba de alocarea sumei de 18,8 milioane de lei pentru realizarea Monumentului Unirii de la Alba Iulia, realizat de Ministerul Culturii, și a sumei de 8.500 de lei alocate pentru realizarea ansamblului din fața și din împrejurul monumentului.

Ca deputat de Alba, în numele tuturor colegilor, vă mulțumim și vă așteptăm cu drag în capitala de suflet a românilor, o Mecca a neamului românesc, la Alba Iulia.

Vă mulțumesc.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Ganț Ovidiu.

Domnul Ovidiu Victor Ganț:

Stimate domnule președinte,

Stimate colege,

Stimați colegi,

Grupul parlamentar al minorităților naționale va vota, evident, în favoarea adoptării acestei inițiative. Credem că este absolut normal ca și de această manieră să marcăm Ziua Națională a României, 1 decembrie, Proclamația de la 1918, care ne viza direct și pe noi, Proclamația de la Alba Iulia consacrând drepturi pentru minoritățile naționale care urmau să trăiască în România mare.

Așa că, în ceea ce ne privește, cu toată convingerea, suntem pentru construcția acestui Monument.

Noi ne considerăm factori constitutivi ai statului român modern, care a luat naștere la 1 decembrie 1918, și ne vom comporta în consecință și în continuare.

Vă mulțumesc frumos.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Pașcan.

Domnul Emil-Marius Pașcan:

Domnule președinte de ședință,

Distinși colegi,

Eu cred că prin acest proiect legislativ îi dăm Cezarului ce este al Cezarului, pentru că Alba Iulia este locul în care s-a ridicat potirul spiritual al unității, al identității naționale românești și se cuvine să îl împlinim și prin acest fel.

Însă cred că România are astăzi o mare problemă în ceea ce privește unitatea românească și felul în care noi ne raportăm la identitatea românească.

Recent, în Comisia comună privind Centenarul, s-a discutat despre alocarea unei sume importante, 220 de milioane de lei. Au fost selectate peste 2.100 de proiecte depuse de administrațiile publice locale, de organizații neguvernamentale, dar, peste toate, cred că cel mai important - fiindcă sunt o suită de manifestări, până în 2020 - este ca noi, cu toții, să contribuim, prin mesajele pe care le transmitem, prin ceea ce facem, implicit, ca parlamentari, prin activitatea noastră, la solidarizarea... să transmitem acest mesaj de unitate, de solidaritate românească, de prețuire a valorilor noastre identitare, pentru că numai așa, poate, vom reuși să îndreptăm răul pe care noi, românii, îl facem singuri, vitriolând relațiile dintre noi, zi de zi, vorbindu-ne de rău, arătând mai degrabă partea urâtă, sordidă a României zilelor noastre, decât ceea ce ar trebui să fie cu adevărat semnificativ și element de mândrie națională pentru toți, în mod identitar.

De aceea, fac un apel la dumneavoastră - ne și apropiem de 1 decembrie în acest an -, pe lângă faptul că bifăm și vom susține, nu mă îndoiesc, unanim acest proiect legislativ, și celelalte manifestări pe care le generăm și la care participăm în propriile noastre județe să fie de mândrie națională și cu adevărat de revigorare a valorilor spirituale care ne caracterizează înainte de toate.

Vă mulțumesc.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Dîrzu.

Domnul Ioan Dîrzu:

Domnule președinte,

Stimate colege,

Stimați colegi parlamentari,

Monumentul Unirii de la Alba Iulia credem că este o altă dreptate pe care Guvernul României o face românilor și aș vrea să mulțumesc aici Guvernului Tudose, întregului Guvern care a înțeles importanța Centenarului Marii Uniri și aș spune că demult se vorbește de această investiție, poate prea multe vorbe, și mă bucur că PSD și Guvernul condus de Mihai Tudose, pe lângă toate nedreptățile îndreptate în ultima perioadă, a găsit puterea, a găsit resursa financiară să aloce acești bani, pe care Alba Iulia îi merită, pe care românii din toată țara îi merită, ca la 1 decembrie 2018 să ne strângem mâinile în Cetatea Marii Uniri, în cealaltă capitală, și să ne bucurăm cu toții de Centenarul Marii Uniri.

S-a vorbit mult în ultima perioadă, mă bucur că nu s-a încercat politizarea sută la sută, mă bucur că este singurul punct comun pe care-l avem ca parlamentari de Alba, dar ne-am dat mâna în acest caz și am fost toți cei 7 parlamentari, inițiatorii acestui proiect.

Vreau să vă invit și eu personal, atât peste două săptămâni, cât și la anul, să fim prezenți și bănuiesc că Guvernul României va decide ca o ședință de Guvern, în 2018, să aibă loc la Alba Iulia.

Credem că istoria își merită recompensa.

Sacrificiile făcute acum 99 de ani, la anul 100 de ani, merită atenția tuturor românilor.

Vă invit pe toți ca mâine să votăm, în unanimitate, Proiectul Monumentului Unirii de la Alba Iulia.

Mulțumesc și toate cele bune! (Aplauze.)

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Barna.

Domnul Ilie Dan Barna:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Centenarul unei națiuni este, cu siguranță, un eveniment important și cumva definitoriu pentru aceasta și, fără îndoială, acest monument trebuie să fie un monument al reconcilierii.

Din această perspectivă, Uniunea Salvați România, evident, va susține această inițiativă legislativă.

Marea provocare însă, pe care o avem în anul care urmează, este să reușim să transformăm Centenarul într-un proiect de viitor Centenar al României, pentru că anul acesta ne pregătim destul de stângaci, ca să spun așa, finuț, în ceea ce se întâmplă în statul nostru de drept.

Anul viitor vă invit, însă, și fac apel la tot acest Parlament, să-l transformăm într-un an al unui real plan de dezvoltare a țării noastre.

Mulțumesc.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Mai este vreo intervenție de la vreun grup? Nu.

La articole? Nu.

Vot final.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania sunday, 27 september 2020, 16:11
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro